Βόμβα ! Νέα συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ ! Αμέτοχη η Ελλάδα σε όλες τις εξελίξεις !

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε καιρό η φήμη για επικείμενη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια κίνηση θα επηρέαζε σημαντικά τα στρατηγικά σχέδια της Ελλάδας σχετικά με μείζοντα θέματα όπως η ΑΟΖ, το ενεργειακό, το κυπριακό, το προσφυγικό, και τις πολύ λεπτές γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή, κανείς εντούτοις δεν έπαιρνε στα σοβαρά αυτή τη φήμη.

Να σημειώσουμε, πως την επαναπροσέγγιση αυτή ώθησε σε μεγάλο βαθμό η τελευταία σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Α. Μεσόγειο.

Να σημειώσουμε, πως η Τουρκιά σε μία "άγουρη" προσπάθεια να καταφέρει να ξεπεράσει την μεγάλη απομόνωση, για την οποία ευθύνεται η πολιτική του Ερντογάν και κυρίως να δώσει λύση στο ακανθώδες ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο απειλεί με κατάρρευση την τουρκική οικονομία, προσπαθεί να κάνει μία σημαντική στροφή στην εξωτερική της πολιτική, παρά τις συχνές έντονες επικρίσεις του Ερντογάν στην πολιτική του Ισραήλ ενάντια στη Γάζα και την Παλαιστίνη.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι διεξάγονταν κάτω από έντονη αμερικανική πίεση μυστικές συνομιλίες μεταξύ της ΜΙΤ και της MOSSAD, σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών.

Η συνέντευξη του Ερντογάν, μάλιστα όταν βρέθηκε στο Παρίσι για την παγκόσμια συνδιάσκεψη για το Κλίμα, όπου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, βοήθησε πολύ σε αυτό. Το Ισραήλ, σε αυτή τη φάση εμφανίστηκε πρόθυμο να συνεργαστεί με την Τουρκία στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο αλλά και στην παροχή τεράστιων ποσοτήτων στην τουρκική αγορά.

Επίσης σημαντικό αποτέλεσε, επίσης, και η πρόσφατη εκλογή του νέου αρχηγού της Mossad, του Yossi Cohen, ο οποίος υποστηρίζει την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκιάς Ισραήλ και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των χωρών. Κανείς δεν είναι σίγουρος, ότι θα μπορέσει να εξελιχτεί αυτή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης, ενώ αμφίβολο είναι το αν ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και πολύ περισσότερο την ανοικοδόμηση του άξονα Τουρκίας Ισραήλ που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες δεκαετίες στην περιοχή.

Η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όμως, θα εκθέσει τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφού εδώ και χρόνια προβάλλεται σαν ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα του από πολλά στελέχη που αντιδρούν σε οποιοδήποτε προσέγγιση με το Ισραήλ. Το θλιβερό της υπόθεσης είναι πως η Ελλάδα παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, βυθισμένη στα μνημονιακά της προβλήματα…




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...