Μόλις ανακοινώθηκε! Ελληνικά Πετρέλαια και ExxonMobil αναλαμβάνουν το μερίδιο της TotalEnergies για την έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ανοικτά της Κρήτης !


Reuters : Η Τotal Energies αποσύρεται από τα συμβόλαια έρευνας φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κρήτης.

Σε συνέχεια της προ μηνών είδησης πως η ΤοtalEnergies αποσύρεται και από τα δύο τεμάχια της ΑΟΖ της Κρήτης ήρθε προ ολίγου η πληροφόρηση πως η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ExxonMobil (XOM.N) συμφώνησαν να αναλάβουν το μερίδιο της TotalEnergies σε δύο συμβάσεις για την έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ανοικτά της Κρήτης, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σήμερα Τρίτη. 

Για το θέμα κάνει αναφορά και το πρακτορείο Reuters τονίζοντας πως η ExxonMobil θα γίνει ο διαχειριστής και θα κατέχει το 70% των δικαιωμάτων για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κρήτης. 

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κατέχουν το υπόλοιπο, ανέφερε σε κατάθεση στο χρηματιστήριο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε." (η "Εταιρεία"), σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής: 

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή "Δυτικά Κρήτης" (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης" (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση. 

Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V...

Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις. 

Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας. 


ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...