Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της ΕΕ δείχνει τον Ρ.Τ.Ερντογάν πίσω από το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα !


Άπορρητη έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Intcen) ανατρέπει τα υποστηριζόμενα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, βγάζοντας «λάδι» τον Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως αποκαλύπτεται από τη συγκεκριμένη έκθεση ο πρώην Ιμάμης Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν δεν ήταν ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος, αλλά κύρια αιτία αυτού ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν με τις σχεδιαζόμενες εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του που θα λάμβαναν χώρα τον Αύγουστο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αντιδράσεις στην προωθούμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για ισχυροποίηση των εξουσιών του, όπως και τελικά συνέβη με την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Η συγκεκριμένη έκθεση θεωρεί απίθανη τη συμμετοχή του ίδιου του Γκιουλέν υποστηρίζοντας ότι «ο Γκιουλέν δεν είναι πιθανό να είχε πραγματικά τις δυνατότητες να προχωρήσει σε τέτοια βήματα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Στρατός και οι Γκιουλενιστές θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν μεταξύ τους με σκοπό να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Το Γκιουλενιστικό κίνημα είναι αποκομμένο και κατά κάποιον τρόπο τοποθετείται μακριά από την κοσμική αντιπολίτευση και τον τουρκικό Στρατό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ.Ερντογάν, από την αρχή είχε υποδέιξει ως υπευθυνους του πραξικοπήματος τις ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα και τον προστατευόμενο σε αμερικανικό έδαφος ιμάμη Φ.Γκιουλέν. Μάλιστα, το Τάγμα Γκιουλέν συμμετέχει σε όλες τις εκδλώσεις των Δημοκρατικών και δίνει και δωρεές


Είναι, βέβαια, γεγονός ότι υπάρχει δίκτυο υποστηρικτών του Γκιουλέν στην Τουρκία, που δημιουργήθηκε με στόχο να επηρεάζει και να ελέγχει την τουρκική κυβέρνηση, που όμως έχει αποδυναμωθεί μετά τις εκκαθαρίσεις στις οποίες είχε προβεί ο Ερντογάν το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση το πραξικόπημα οργανώθηκε από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας τα οποία ήδη γνώριζαν τις προθέσεις του Ερντογάν να προβεί σε διώξεις εναντίον τους τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, επειδή ήταν οπαδοί του Γκιουλέν, του Κεμάλ και αντίθετοι με το κυβερνών κόμμα AKP.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα προκειμένου να προχωρήσει στις ήδη προσχεδιασμένες διώξεις και εκκαθαρίσεις αυτών που οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν καταγράψει σε λίστες, ώστε να απαλλαχθεί από τα αντιφρονούντα «ενοχλητικά άτομα» και προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο του που είναι η πλήρης συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του.

Παράλληλα, με το αποτυχημένο πραξικόπημα δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις όσων στρατιωτικών αντιδρούσαν σε επιθετικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της έκθεσης είναι και αυτό που αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες μαζικές εκκαθαρίσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εντός Αυγούστου 2016 και οι οποίες οδήγησαν σε μια βεβιασμένη σχεδίαση ανατροπής του Ερντογάν από τους στρατιωτικούς κύκλους που βρίσκονταν στο «στόχαστρό του».

Έτσι ξεκίνησε ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων όλων των αντιπάλων του Ερντογάν, όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στη δημόσια διοίκηση, στους δικαστές, στα Πανεπιστήμια κλπ. Ότι οι διώξεις ήταν προσχεδιαμένες αποδεικνύεται και από την ταχύτητα των εκκαθαρίσεων που έλαβαν χώρα σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο πρόεδρος είχε κάνει λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους πραξικοπηματίες προσάπτουν την κατηγορία ότι δεν προστάτευσαν την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε άλλους ότι όχι μόνο αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές για αντίσταση στους πραξικοπηματίες, αλλά και ότι προσπάθησαν να αποθαρρύνουν κάθε λαϊκή αντίσταση αναρτώντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία που της δόθηκε από το αποτυχημένο πραξικόπημα όχι μόνο να κατηγορήσει τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και να ζητήσει επίμονα την έκδοσή του από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος, βέβαια, ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

















ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...