Τι περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup !!!

«Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε, περιμένει μια καλή συνάντηση σήμερα που θα καθιερώσει και θα ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα.

Και πρόσθεσε: Οι κόκκινες γραμμές είναι αναγκαστικά ακαμπτες, αλλά οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους είναι τέτοιες ωστε να βρεθεί κοινό έδαφος.

Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

«Η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη» σημείωσε ο ελληνας ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο Euronews. «Η Ελλάδα πάντα θα καλύπτει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της και προφανώς θα το κάνουμε ξανά και αύριο», είπε

«Αν θέλουν δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να το κάνουν. Θα μπορούσε να είναι ένα σωστό μέτρο» δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

O Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι υπήρξαν αρκετές παρεξηγήσεις για το τι σήμαινε η Συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος πρέπει αυτή να εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς, συμπλήρωσε.

Πρέπει να γεφυρώσουμε το κενό, εάν θέλουμε μια συμφωνία το επόμενο διάστημα, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Και πρόσθεσε: «Η συνάντηση είναι σημαντική γιατί πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πνεύμα από αυτό της Ρίγας... Περιμένουμε νέο πνεύμα, ελπίζω κατά τη συνεδρίαση να σημειωθεί καλή πρόοδος. Η συνεδρίαση δεν θα είναι καταληκτική, το ξέρουμε αυτό».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν πιστεύει οτι θα υπάρξει θετική δήλωση προόδου για την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη δήλωση για την Ελλάδα αλλά πιθανότατα θα υπάρξει θετική δήλωση προόδου» σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, παρ' όλο που οι σχέσεις με τους δανειστές έχουν βελτιωθεί μετά την «αναμέτρηση» στη Ρίγα τον περασμένο μήνα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν».

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν πρέπει να καθοδηγείται από τις δηλώσεις του Eurogroup τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οσον αφορά στο δημοψήφισμα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητο να γίνει.

Ο πρόεδρος του Eurgoroup επανέλαβε ότι δεν περιμένει μια λύση για την Ελλάδα σήμερα.

Τι περιμένει η Ελλάδα από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση

Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα. Στο τραπέζι οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου, όποτε εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Θετική δήλωση προόδου αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη αναμενόταν να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ώστε η γερμανική πλευρά να πληροφορηθεί για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και κυρίως τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Γερμανός πολιτικός τονίzει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, «υπό λογικούς όρους», την Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσθέτει ότι στο θέμα υπάρχει σύμπνοια με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς δεν θα έχουν ως τότε όλα διευκρινιστεί.

Κατά κάποιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά υποστήριξη από τη Γερμανία και σε επίπεδο Bundesbank, ώστε να μην υπάρξει αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων- ομόλογων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα για να λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν μεγαλύτερο ποσό ομολόγων από το υφιστάμενο.

Σκληρή στάση για δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup κρατά ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ, ο οποίος λίγο πριν προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες έστειλε μέσω twitter το μήνυμά του: «Δεν είναι πυρηνική φυσική το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα».

Νωρίτερα ο Π. Καζιμίρ είχε δηλώσει ότι «εχουμε δει βελτίωση στις διαδικασίες με την Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα βελτίωση επί της ουσίας», και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό μεταξύ των ελληνικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες και των ενεργειών στην Αθήνα».

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian σε περίπτωση που η σημερινή συνεδρίαση στεφθεί με επιτυχία το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 25 Μαϊου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...