Ραγδαία ΕΞΕΛΙΞΗ με τη ΜIG και τους 'κομάντος' της Πειραιώς...!


Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει μια παροιμία και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της MIG. Ο επιχειρηματικός κολοσσός με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τους χιλιάδες εργαζομένους βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια «στο μάτι του κυκλώνα» και δίνει μάχη για να ανακτήσει το βηματισμό του. 

 Δεν είναι τυχαίο ότι και η διοίκηση της Πειραιώς είναι έντονα προβληματισμένη και προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Angenda 2020 που έχει εκπονήσει το αφεντικό της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου εστιάζει στη μείωση των κινδύνων ισολογισμού, με το διαχωρισμό του Ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την PiraeusLegacy Unit.

Πρόκειται για ένα μοντέλο λειτουργίας που έχει εφαρμοστεί από τραπεζικούς ομίλους όπως η Unicredito, η Deutsche Bank και η Citi και θα υλοποιηθεί στην Πειραιώς με βάση το σχεδιασμό που εκπόνησε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας του Ομίλου και θέτει συγκεκριμένους στόχους για την περίοδο 2017-2020.

Ο πρώτος λειτουργικός πυλώνας είναι η Τράπεζα Πειραιώς που θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βασικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η οποία έχει αυτή τη στιγμή σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό ύψους 28,4 δισ. ευρώ.

Η Piraeus Legacy Unit (PLU) αποτελείται από μη κύριες εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και ελκυστικές εδραιωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ισχυρή παρουσία στην αγορά, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στο προσδοκώμενο προφίλ απόδοσης του Ομίλου.

Εξειδικευμένη διοικητική ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να μεγιστοποιήσει την αξία αυτών των τοποθετήσεων, αξιοποιώντας αποεπενδύσεις που θα προσθέσουν αξία ή όποιες άλλες ευκαιρίες παρουσιασθούν.

Αρχικά, αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνουν: το δανειακό χαρτοφυλάκιο του τομέα Recovery Banking Unit, συμμετοχές σε μη κύριες εγχώριες δραστηριότητες, ακίνητα από ανακτήσεις (REO) και διεθνείς δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Οι άνθρωποι της Πειραιώς θα έχουν τον πρώτο λόγο στο Business;

Η εξειδικευμένη ομάδα της Πειραιώς με την βοήθεια του Θανάση Παπανικολάου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καλούνται να αποδείξουν πόσοι καλοί καπετάνιοι είναι και να οδηγήσουν την εταιρεία σε ασφαλές λιμάνι. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο CEO της εταιρείας έχει αρκετές δυσκολίες και πολλές παγίδες. Το ερώτημα είναι εάν ο ίδιος μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός να τις αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος αποτελεί επιλογή της προηγούμενης και όχι της νυν διοίκησης χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πολλά πράγματα.

Άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος χειρισμούς καθώς όπως έχει αποδείξει η ιστορία η κρίση δεν συγχωρεί αστοχίες.

Αντίθετα, χρειάζεται εγρήγορση, τολμηρές αποφάσεις και βέβαια τύχη…

Ο χρόνος σύμφωνα με τους ίδιους μετρά αντίστροφα για την εταιρεία, με την οικονομία να παραμένει στάσιμη και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις…

Τι λένε οι ορκωτοί...

Ο μεγάλος προβληματισμός προέρχεται από την εικόνα που παρουσιάζει ο ισολογισμός, κυρίως στο κομμάτι του χρέους καθώς η παρούσα διοίκηση δεν κατάφερε να τον μειώσει.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δανειακά βάρη που έχει συσσωρεύσει ο όμιλος (ανέρχονταν σε 1,67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016) έχουν εξελιχθεί σε βρόγχο και απειλούν να πνίξουν την εταιρεία ενώ τονίζουν ότι το κόστος εξυπηρέτησης είναι μια ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα.

Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο επιτόκιο το 2016 ήταν για τα μακροπρόθεσμα δάνεια 6,14% (από 5,91% το 2015) και για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια 6,04% (από 5,41% το 2015).

Οι ορκωτοί ελεγκτές μάλιστα στην έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 χτυπούν το καμπανάκι για το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, και το γεγονός πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα τέλη του 2016 υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά 644.703 χιλ. ευρώ και 95.259 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, έκαναν λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου, διαφορετικά όπως λένε τίθεται σε κίνδυνο η κεφαλαιακή επάρκεια και η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

«Φρέσκο χρήμα» 330 εκατ. ευρώ…

Η διοίκηση υπό την καθοδήγηση του κ. Παπανικολάου έχει φροντίσει σχετικά, έχοντας υπογράψει κατ’ αρχήν συμφωνίες με τις πιστώτριες τράπεζες και διεξάγοντας συζητήσεις με άλλες, για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, προχωρά κανονικά τη στρατηγική της από-επένδυσης από μη στρατηγικής σημασίας συμμετοχές.

Συνολικά, την τελευταία εξαετία προχώρησε σε εκποίηση 12 συμφωνίας πώλησης, μεταξύ των οποίων, η πώληση της Olympic Air στην Aegean, η πώληση του BlueStar Ithaki και πιο πρόσφατα το 49,99% στην Sunce Koncern, βάζοντας στα ταμεία της 330 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που αιωρείται στην αγορά σχετικά με τα δρώμενα στην MIG σχετίζεται με το επόμενο βήμα της εταιρείας, και εάν θα προχωρήσει σε κάποια «μεγάλη κίνηση».

Εάν δηλαδή, η διοίκηση της που μέχρι στιγμής κρατάει την εταιρεία έξω από το νερό κάνει την υπέρβαση και πουλήσει κάποια από τις βασικές δραστηριότητες του ομίλου.

Η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας δεν θεωρείται αρκετή από μόνη της για να καλύψει τα προβλήματα, τη στιγμή μάλιστα που η προοπτική αναθέρμανσης της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά παραμένει μακρινή.

… και το επόμενο μεγάλο βήμα

Στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν κυκλοφορήσει ήδη διάφορα σενάρια, με πρώτο και καλύτερο αυτό που θέλει να «σπάει» η Vivartia και να πωλείται κομμάτι κομμάτι.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ισχυρό, μιας και η ΔΕΛΤΑ, ο Μπάρμπα Στάθης, Goody’s – Everest, Χρυσή Ζύμη είναι εταιρείες ηγέτες στον κλάδο τους.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για να μπει μια τάξη στα οικονομικά τους και να γίνουν πιο εξωστρεφείς.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με τον ιταλικό κολοσσό Granarolo διαθέτει ελληνικό γιαούρτι στην Ιταλία με ιδιαίτερη επιτυχία ενώ τα εστιατόρια της Goody’s έχουν αποκτήσει παρουσία σε μικρότερες και μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως η Κίνα και η Αυστραλία.

Να σημειωθεί ότι στην ομπρέλα της MIG ανήκουν η Vivartia, η Attica Group (Bluestar Ferries & Superfast Ferries), η Singular Logic, ο όμιλος Υγεία και το Hilton Κύπρου. Ο τζίρος της υπερβαίνει το 1 δις. ευρώ και απασχολεί 10.300 εργαζόμενους. Δεν αποκλείεται δε στον όμιλο Υγεία να παραχωρηθεί το Ερρίκος Ντυνάν.

Βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 31,2% ενώ δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Dubai Group με 14,2%. Οι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 13% του μετοχικού κεφαλαίου και το 40% κατέχουν διάφοροι μικροεπενδυτές.











ΠΗΓΗ: voicenews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...