Προ των πυλών ο ανασχηματισμός ! Οι πρώτες σκέψεις του Τσίπρα !


Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τες να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην άκρη βάζει προσωρινά η κυβέρνηση τις «παρασπονδίες» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εκτός γραµµής στην ψηφοφορία για τη συνταγµατική αναθεώρηση και πλέον επικεντρώνεται στην προώθηση των απαιτούµενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήµα και στη συγκρότηση µιας νέας προοδευτικής συµµαχίας.

Πληροφορίες, µάλιστα, αναφέρουν ότι ο «ανασχηµατισµός» είναι προ των πυλών, µε τον Αλέξη Τσίπρα να περιορίζεται σε αντικαταστάσεις των κυβερνητικών µελών που θα αποχωρήσουν για να διεκδικήσουν δηµαρχιακούς θώκους, αλλά και στην κάλυψη του κενού που θα αφήσει ο ίδιος φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το θέµα της δηµιουργίας ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου µε κύριο κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και συζητήθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, που κλήθηκε να αποφασίσει ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες µπορούν να ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οπωσδήποτε θα πολλαπλασιαστούν οι εκδηλώσεις για την εµβάθυνση του προσκλητηρίου για την Κεντροαριστερά, ενώ ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τες να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα µέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισµού και των ακραίων δυνάµεων.

Ψηφίστηκε το άρθρο 3...

Στο µεταξύ, µεσούσης της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόµµατος ότι τελικώς το άρθρο 3, και µάλιστα η βασική του παράγραφος περί θρησκευτικά ουδέτερου κράτους, κρίνεται αναθεωρητέο µε τις ψήφους 151 βουλευτών. Το σκηνικό της ανατροπής που νωρίτερα είχαν διαµορφώσει πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Βουλή προκάλεσε κλίµα ευφορίας σε Μαξίµου και Κουµουνδούρου, πρώτιστα διότι επί ένα δίωρο είχε επικρατήσει η εικόνα πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν υποστεί µία πολιτική ήττα στο ζήτηµα της συνταγµατικής αναθεώρησης.

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χωρίς να περιµένουν την επίσηµη ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της καταµέτρησης. Αποδεικνύεται για µία ακόµη φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και µία πολιτική ήττα µίας κυβέρνησης που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα» σχολίασε το Μαξίµου µε αφορµή τη φηµολογία για απόρριψη του άρθρου 3.

Η κυβέρνηση ενηµέρωσε το βράδυ πως υπερψηφίστηκαν µε συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισµό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισµό των προνοµιακών ρυθµίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101α).

Το Μαξίµου επανήλθε και χθες στην καταγγελία ότι υπάρχει οµολογηµένο σχέδιο της Ν∆ και του κ. Μητσοτάκη να «διορίσει» Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας σε συνεννόηση µε το ΚΙΝΑΛ, και µάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος -χωρίς να αναφερθεί σε ονόµατα- «φωτογράφισε» πάλι τους κ. Σηµίτη και Βενιζέλο. Υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της Ν∆ έχει τάξει σε εκπροσώπους του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού παρελθόντος ή σε ευνοούµενο του παλαιού καθεστώτος το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα.

Αυτήν τη φορά, βεβαίως, «φωτογράφισε» και άλλα πρόσωπα, αφού σε ένα δεύτερο σχόλιό του επί του ιδίου θέµατος µίλησε για «ευνοούµενο τεχνοκράτη» σε συνεννόηση µε το Κίνηµα Αλλαγής. Ως εκ τούτου, θα µπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήµο ή ακόµη και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επέµεινε στις κατηγορίες για βαριά αντιθεσµικό παιχνίδι της Ν∆ µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, επανέλαβε ότι «θέλουν διορισµό του Προέδρου µε απλή πλειοψηφία των 151» και κάλεσε τη Μαρία Σπυράκη να δηλώσει εάν η Ν∆ θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να τελειώσουν τα σενάρια.

Για ακόµη µια φορά το Μαξίµου απέρριψε τα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης, υπερτονίζοντας τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να µην υπάρξουν πολιτικά παιχνίδια µε φόντο την προεδρική εκλογή. Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να δεχτεί καµία άλλη υποψηφιότητα για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας πέραν αυτής του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τες να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα µέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισµού και των ακραίων δυνάµεων

«Πόλεµος» πάλι µε φόντο την εκλογή Προέδρου...

Εντονοι διαξιφισµοί υπήρξαν χθες σχετικά µε την αναθεώρηση άρθρων που αφορούν την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, καθώς υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 32 παρ. 4, αλλά όχι η αναθεώρηση των επίσης σχετικών άρθρων 30 παρ. 1 και 41 παρ. 5. 

Η αξιωµατική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την πρόταση του κόµµατός τους για αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ. 1, απορρίπτοντας «επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό». Κατά την εκτίµηση της Ν∆, «αυτό έγινε συντονισµένα, σε µια προσπάθειά τους να µην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών».

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αντέτειναν ότι οι βουλευτές υπερψήφισαν την ανάγκη αναθεώρησης «προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναµίας κοινοβουλευτικής εκλογής άµεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαµήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Οπότε, συµπλήρωναν, «αν το αποτέλεσµα αυτό επαναληφθεί και στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε έναν µήνα, τότε η επόµενη Βουλή έχει την εξουσία να αναθεωρήσει το άρθρο 32 προς την κατεύθυνση αυτή, ανεξαρτήτως της µη αναθεώρησης άλλων άρθρων».












ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...