ATHENS

Κρύος ιδρώτας «λούζει» τους Τούρκους: «Οι Έλληνες αγοράζουν 36 εξελιγμένες τορπίλες» ! «Κινδυνεύει ο στόλος μας» !


Κύριο θέμα στις αμυντικές ιστοσελίδες της Τουρκίας ήταν η απόφαση του ΓΕΕΘΑ για την έγκριση υλοποίησης προγράμματος δύο σημαντικών εξαγορών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που τόσο πολύ υπολογίζουν οι Τούρκοι ναυτικοί στο Αιγαίο.

Υπάρχει για την ιστορία και σχετικό ρητό Οθωμανών Σουλτάνων που έλεγαν κάποτε ότι «ο Αλλάχ χάρισε την θάλασσα στους Ρωμιούς».

TI EIXE ANAΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) γνωμοδότησε υπέρ της ενεργοποίησης υποπρογραμμάτων για την προμήθεια: • 36 Τορπιλών Βαρέως Τύπου και 155 Αντιμέτρων Τ/Λ για τα Υποβρύχια Τύπου 214 και το εκσυγχρονισμένο Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ και 4 Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων τύπου Seahawk.

Αυτήν την στιγμή, η 2η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού Nαυτικού διαθέτει 11 Ε/Π S-70 (8 Ε/Π S70B6 με αναλογικά όργανα πτήσεως και 3 Ε/Π S70Bμε ψηφιακά (Glass Cockpit).

Το Ε/Π S-70 κατασκευάζεται από την εταιρία Sikorsky, έχει δυο κινητήρες, τετραπτέρυγο αναδιπλούμενο στροφείο, Auxiliary Power Unit (APU), Dipping Sonar, ESM, Radar, FLIR, αυτόματο σύστημα πτήσης (AFCS), Hoist, HIFR, RAST και όλα τα απαραίτητα όργανα και συσκευές για πτήση IFR και εκπλήρωσης των αποστολών του.

Επιχειρεί από πολεμικά πλοία ή βάσεις ξηράς και μπορεί να φέρει μέχρι 3 τορπίλες MK46 mod 1/2/5, 1 κατευθυνόμενο βλήμα Penguin και 4 κατευθυνόμενα βλήματα Hellfire στην ναυτική τους έκδοση.

Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνει, είναι εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW) (εντοπισμός και προσβολή), εναντίον υποβρυχίων στόχων (ASW) (εντοπισμός και προσβολή) και επιτήρηση επιφανείας. Επιπλέον, αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR), μεταφοράς εξωτερικών φορτίων (VERTREP) και ειδικών επιχειρήσεων (Special Ops).

Ενώ η 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού ναυτικού διαθέτει 7 ελικόπτερα ΑΒ 212 ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σύμφωνα με κοινωνικά μέσα οι Τούρκοι ανέφεραν ότι «οι Έλληνες αγοράζουν εξελιγμένες Τορπίλες και ελικόπτερα ΑΦΝΣ…. έχοντας στόχο τον τουρκικό στόλο».

Πρόκειται για ένα διάχυτο φόβο για μια μελλοντική πιθανή αναμέτρηση με θέμα τα ενεργειακά, γύρω από το Καστελόριζο που αποτελεί μεγάλο βραχνά των Τούρκων από το 1964 μιας και ενώνει την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρόγραμμα των αγορών του ελληνικού ΠΝ περιλαμβάνει εξελιγμένες τορπίλες και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, κάτι που έχει θορυβήσει το τουρκικό επιτελείο ναυτικού, που αναμένει το πρώτο (από τα συνολικά έξι) εξελιγμένο υποβρύχια Type-214 από τα γερμανικά ναυπηγεία εντός του 2019.

Οι Τούρκοι ήλπιζαν ότι με αυτά τα υποβρύχια και με τις Κορβέτες κλάσης ADA του προγράμματος MILGEM, θα είχαν το σχετικό προβάδισμα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος αλλά τα πράγματα δεν θα είναι έτσι μετά την ελληνική αγορά σε καμία περίπτωση.

Αρχικά μιλάμε για τορπίλες βαρέως τύπου της εταιρείας AEG SUT, τύπου SST-4 για τα υποβρύχια κλάσης Παπανικολή (Type 214 , ενώ θα έχουμε και εγκατάσταση συστήματος ΑΙΡ σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP: air-independent propulsion), ένα σύστημα που αυξάνει πολύ την αυτονομία τους και επιτρέπει την παραμονή σε κατάδυση πολύ μεγαλύτερο διάστημα, σε εκσυγχρονισμένα υποβρύχια Type-209 όπως το Υ/Β Ωκεανός.

Αυτό μεταφράζεται σε απλά «ελληνικά» ότι εκτός από τα 4 υποβρύχια Type-214 που διαθέτουμε και άλλα υποβρύχια μας θα γίνουν «ακόμα πιο ικανοί κυνηγοί του Αιγαίου» για τις τουρκικής κατασκευής πολεμικές «βαρκούλες» που θα θελήσουν να παραβιάσουν ελληνικά χωρικά ύδατα οπουδήποτε στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το τουρκικό άρθρο μέσα σε άλλα που αναφέρει τονίζει (για να τονώσει το ηθικό των Τούρκων ναυτικών) ότι «τα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής (Type 214), αντιμετώπισαν διάφορα τεχνικά προβλήματα (προβλήματα πλευρικής / ισορροπίας).

Για αυτό το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει πλήρως τον υποβρύχιο στόλο του για κάποιο διάστημα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Στη συνέχεια, τα προβλήματα επιλύθηκαν από τον κατασκευαστή. Επιπλέον, ο κατάλογος του ελληνικού Ναυτικού δεν διέθετε καμία σύγχρονη βαριά τορπίλη. Αυτή ήταν μια σημαντική αδυναμία για τον ελληνικό υποβρύχιο στόλο».

Να τους «υπενθυμίσουμε», ότι η συμμαχία και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θεωρούν τον ελληνικό υποβρύχιο στόλο και το προσωπικό του, ως ένα από τα καλύτερα στην Μεσόγειο.

Επίσης το Αιγαίο αποτελεί ελληνική θαλάσσια περιοχή, την οποία άνδρες και οι γυναίκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού γνωρίζουν απείρως καλύτερα από τους Τούρκους, κάτι που που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε μια πιθανή πολεμική αναμέτρηση.












ΠΗΓΗ: triklopodia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.