ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ Ο ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ! Κάνετε και εσείς παραβιάσεις ! Πόντιος Πιλάτος για το Κυπριακό !


Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν μετά τη συνάντησή τους Τσίπρας – Γιλντιρίμ.

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Είχα την ευκαιρία να συζητήσω για το σύνολο των θεμάτων, Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητες σε αυτή τη χρονική στιγμή καθώς πραγματοποιήθηκαν σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Σημαντική και για τις διμερείς σχέσεις. Καθίσταται επιτακτική η επίλυση προκλήσεων.

Θετική η ατζέντα. Αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας. Η συνεργασία μας στον TAP. Στον τομέα των μεταφορών επιταχύνουν τη σύνδεση Σμύρνης Θεσσαλονίκης και την κατασκευής της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Στον τομέα της ασφάλειας συνεργαζόμαστε ειδικά στον τομέα της τρομοκρατίας. Ένα πεδίο που δοκιμάστηκε και πήγε καλά είναι το Προσφυγικό. Η συμφωνία για το Προσφυγικό έχει συμβάλλει στη μείωση των ροών και των θανάτων.

Είπα στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όχι μόνο γιατί μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση διαφορών, αλλά επειδή μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία και αντιμετώπιση προκλήσεων.

 Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια στενή σύμμαχο της Τουρκίας. Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας & τις υπερπτήσεις.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που πιστεύω ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές.
Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Συμφωνήσαμε να έχουμε δίαυλο επικοινωνίας. 

Για το Κυπριακό η δίκαιη & βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία.

Ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την εξαιρετική φιλοξενία εξέφρασε με τη σειρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πράγματι έγινε μία συνάντηση που την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και η αμεσότητα. Αναφερθήκαμε στο Κυπριακό, στις ευρωτουρικές σχέσεις, στο Αιγαίο. 

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο γεωγραφικό πλάτος το οποίο σημαίνει κοινή μοίρα και μέλλον. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα που μας ενώνουν. Τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας (win – win).

Η Ελλάδα ήταν πάντα αρωγός προς την ευρωπαϊκή μας κατεύθυνση. Είμαστε ευγνώμονες. Βιώσαμε γεγονότα, έχουμε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου και είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Ελλάδας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η συνταγματική αναθεώρηση δεν έγινε δεκτή από την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα με τους Ευρωπαίους.

 Υπήρξε η συμφωνία για το Προσφυγικό. Εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χώρα ή πόλη στην ΕΕ που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική δράση. Η Τουρκία και η Ελλάδα υπό κάποια έννοια πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης. 

Πρέπει να πω ότι αυτές οι παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Για το Κυπριακό είπε ότι Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το θέμα της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της λύσης στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι δύο πολιτικοί ανέφεραν. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τους «8″ Τούρκους είπε: Στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στην εκτελεστική και στη δικαστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν τις σεβόμαστε. Ήμασταν από την πρώτη στιγμή απέναντι στους πραξικοπηματίες.

Σε σχέση με το ερώτημα που έγινε για τη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων άρα οι δρόμοι της ενέργειας περνούν από την Ελλάδα. θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα. Το κάνουμε με το Ισραήλ, το κάνουμε και με την Τουρκία.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιλντιρίμ είπε ότι η συνεργασία στον τομέα ενέργειας συνεχίζεται και επανέλαβε το θέμα της αμοιβαίας επωφελείας. Για τους οκτώ είπε ότι εμείς πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση των εξουσιών όπως σε κάθε κράτος δικαίου.

Ερωτώμενοι για το Κυπριακό και τη Γενεύη 2 ο Τσίπρας είπε ότι εργαζόμαστε η Γευνεύη 2 να είναι ένα βήμα προς τα μπρος. Αυτό συζητήσαμε σήμερα για να ενταθεί η συνεργασία μέχρι τη Γενεύη. Άκουσα και εγώ τη δήλωση Έιντε για το ότι είναι το τέλος του δρόμου. Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα Ισπανό άνθρωπο του πνεύματος που είπε ότι ταξιδιώτη δρόμος δεν υπάρχει τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας.

Τελειώνει η ζωή αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος λέμε στην Τουρκία σημείωσε παίρνοντας το λόγο ο Γιλντιρίμ. Αν κάποιος θέλει θα βρει δρόμο. Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση για την επίλυση αλλά το θέμα είναι των δύο κοινοτήτων. Πρέπει να είναι μια βιώσιμη λύση.


ΠΗΓΗ: crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...