Mε ΝΟΤΑΜ και «εμπρηστικές» δηλώσεις η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό κρίσης ! Τι επιδιώκει !


Δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις τουρκικές προκλήσεις τα ελληνικά Επιτελεία: Δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ενέργειες εξαγωγής της κρίσης, προσπάθεια τουρκικού εκβιασμού για το προσφυγικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ζήτημα ομηρίας ομηρίας της Κύπρου ή όλα αυτά μαζί;

Μάλλον το τελευταίο διότι η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι πολυεπίπεδη και κινείται πάνω σε οργανωμένους σχεδιασμούς και έχει απέναντί του ένα ελληνικό πολιτικό σύστημα που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων είναι πολύ «λίγο» για να τους αντιμετωπίσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανησυχία-αν όχι πανικός- κατέλαβε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα όταν την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου για συμβολική συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Καστελόριζο την διαδέχθηκε μετά από λίγη ώρα ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αγκυρα βάσει της οποίας το νησί αποκόπτονταν τελείως από την υπόλοιπη Ελλάδα με άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων!

Στην ίδια NOTAM ενημέρωναν ότι τα πλοία και τα αεροσκάφη που θέλουν να προσεγγίσουν πρέπει να ειδοποιούν πριν τις τουρκικές αρχές, εννοώντας φυσικά και αυτά που θα μετέφεραν τους Ελληνες βουλευτές!

Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 δεσμεύεται όλη η περιοχή για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις.

Αμέσως όλα τα κόμματα της λεγόμενης "μνημονιακής" αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) εξέδωσαν ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίας απορριπτόταν η πρόταση του Π.Καμμένου, ο οποίος έτσι ή αλλιώς θα έπρεπε φυσικά αυτό να το είχε προτείνει εδώ και καιρό και όχι τώρα που "έχει ανάψει το κάρβουνο".

Εν ολίγοις έχουμε μια Τουρκία που δεν κρύβεται και ένα πολιτικό σύστημα που διακατέχεται από φόβο. Η Τουρκία συνεχίζει με ΝΟΤΑΜ και «εμπρηστικές» δηλώσεις να δημιουργεί σκηνικό κρίσης. Είναι σαφές ότι το επιδιώκει διότι θέλει να θέσει ένα συνολικό «πακέτο» απαιτήσεων που φυσικά περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Δεν αναφέρεται άλλωστε τυχαία η Κύπρος τις τελευταίες εβδομάδες και ακούγονται δηλώσεις περί ακόμα και προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών. Κάτι βέβαια που αν είχαμε ένα τολμηρό ελληνικό πολιτικό σύστημα θα σήμαινε την αυτόματη ένωση των δύο ελληνικών κρατών προς χάρην του Ελληνισμού. Κάτι που γεωπολιτικά δεν θα συνέφερε ποτέ την Τουρκία αλλά ξέρει ποιους έχει απέναντι και δηλώνει ότι την συμφέρει.

Όσο για το Αιγαίο τα Ίμια που αμφισβητούνται πάλι τόσο έντονα δεν είναι τυχαίςα η επιλογή τους. «Γκριζάρει» ένα μεγάλο μέρος της περιοχής και φυσικά τον ίδιο σκοπό έχουν οι διεκδικήσεις των Τούρκων και στο σύνολο των 18 νησιών που θεωρούν ότι τα κατέχει «παράνομα» η Ελλάδα. Κάτι στο οποίο πρωτοστατεί με εχθρικές δηλώσεις ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Την ισχυρή του υποστήριξη στη συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο διαμήνυσε σήμερα από την Αθήνα ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά από την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε τόνισε ότι ενθαρρύνει την επίτευξη της συνάντησης που προαναφέραμε, έχοντας επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική κυβέρνηση.

«Επειδή θεωρώ ότι θα ήταν υγιές αυτές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όπως είπα και στον πρωθυπουργό δεν νομίζω ότι στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των ζητημάτων αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του τι έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να δουλέψουμε και τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη. Γνωστοποιήσαμε μια ημερομηνία για τη Διάσκεψη αλλά δεν καθορίσαμε πότε θα τελειώσει. Είναι στην ίδια τη φύση των Διασκέψεων, αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται.

Γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση αλλά να λύσουμε το πρόβλημα και να διευκολύνουμε τη λύση και όχι μια νέα «παγωμένη» σύγκρουση».

Όπως σημείωσε ο κ. 'Αιντε «μια τέτοια συνάντηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα πρέπει να γίνει πριν τις 12 Ιανουαρίου και με βάση όσα γνωρίζω υπάρχει και στις δύο πλευρές η θέληση να γίνει η συνάντηση αυτή. Δεν υπάρχει ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Είναι περισσότερο τεχνικό το ζήτημα. Γιατί ψάχνουν μια ημερομηνία που θα είναι και οι δύο πλευρές στην ίδια χώρα, ίσως σε μια τρίτη χώρα, κάτι που θα ήταν αρκετά βοηθητικό υπό το υπάρχον πλαίσιο. Θα μεταφέρω κάποια μηνύματα στην 'Αγκυρα από εδώ γι αυτό το θέμα».

Εξήγησε δε ότι «όταν μιλάμε για μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα είναι η μοναδική συνάντηση που θα γίνει για το θέμα αυτό. Είναι σίγουρο ότι η Μ. Βρετανία επίσης συνομιλεί και με την Ελλάδα και με την Τουρκία και η Τουρκία με την Ελλάδα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά έχουν τακτικές επαφές. Δεν μιλάμε για μια επίσημη Διάσκεψη αλλά για μια διμερή συνάντηση».

Ως «μία πολύ καλή και πολύ αναλυτική» χαρακτήρισε την συζήτηση που είχε με τον κ. Κοτζιά ο κ. 'Αιντε αλλά και την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο ζήτημα και την πολύ καλή συζήτηση που είχε μαζί του, «κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο» όπως είπε.

«Γιατί μετά από ορισμένες δύσκολες μέρες στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα χθες βράδυ είχαμε ένα δείπνο εργασίας με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Ακιντζί κατά τη διάρκεια του οποίου όχι μόνο ξεπέρασαν τις διαφωνίες που οδήγησαν στο πρόβλημα αλλά συμφώνησαν τον τρόπο που θα ακολουθηθεί μέχρι τη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 9 Ιανουαρίου των δύο αντιπροσωπειών που θα συναντηθούν στη Γενεύη σε μία προσπάθεια να επιλύσουν ότι έχει μείνει ανοιχτό στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό».












ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...