Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΟΛΑ ! Παρελθόν ο στόχος των «200» ! Σενάρια διπλών εκλογών !


Άδοξο τέλος δίνει η Φώφη Γεννηματά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή του από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει νέα δεδομένα σε ένα «εκρηκτικό» πολιτικό σκηνικό. Η κατηγορηματική άρνηση που εξέφρασε σχετικά με την κυβερνητική πρόταση όπως δόθηκε στη δημοσιότητα και οι όροι που έθεσε για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υπερψήφιση του νέου εκλογικού νομού από 200 βουλευτές, που απαιτούνται για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μαι όχι την μεθεπόμενη.

Με αυτά λοιπόν τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιέσει πλέον το ΚΚΕ και βουλευτές που ανήκουν στη Δημοκρατική συμπαράταξη – όσους προέρχονται για παράδειγμα από τη Δημοκρατική Αριστερά -, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους, ώστε με τις ψήφους της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής να φτάσει στο επιθυμητό όριο.

 Εφόσον δεν τα καταφέρει (είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και αυτό) ο σχεδιασμός της πλέον έχει μόνον ένα στόχο: να αποτρέψει την ευρεία νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και να τη περιορίσει σε ποσοστό κάτω του 32%- 33%, που θεωρείται ως ένα «ασφαλές» όριο για να μην καταφέρει να συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε καν κυβέρνηση συνεργασίας. 

Σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές θα επαναληφθούν αμέσως – όπως έγινε το 2012 – με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, την οποία θα έχει ψήφισε στο μεταξύ και πάντως εντός του τρέχοντος Ιουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει έτσι, αποτρέποντας δηλαδή τη συγκρότηση κυβέρνησης ΝΔ – συμμάχων, να προλάβει την αλλαγή της απλής αναλογικής με την επαναφορά της ενισχυμένης, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης και να διαμορφώσει οριστικά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού στο μέλλον με βάση ένα εκλογικό σύστημα, που αφενός θα αποκλείει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και αφετέρου θα δίδει τη δυνατότητα και στο δεύτερο κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση, εφόσον έχει ευρύ πλέγμα συμμαχιών και εκφράζει ένα πλειοψηφικό χώρο στο πολιτικό σκηνικό – είναι δε παραδεκτό από έγκυρους αναλυτές ότι συνήθως στην Ελλάδα ο πόλος της κεντροαριστεράς υπερισχύει εκείνου της κεντροδεξιάς!

Εφόσον τελικά προκύψει η ανάγκη για εφαρμογή αυτού του σχεδίου – ανάλογα με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν το φθινόπωρο από την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και τις πιέσεις των δανειστών για δημοσιονομικά μέτρα και εργασιακά – θα τεθεί και το θέμα του χρόνου των εκλογών, που δεν μπορεί να είναι μακρινός για προφανείς λόγους, εάν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την κυβέρνηση.






ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...