ATHENS

Η Τουρκία περνάει στη ρωσική σφαίρα επιρροής ! Οργή από ΗΠΑ και ΕΕ !


Η Τουρκία μπαίνει πλέον στην ρωσική σφαίρα επιρροής αν τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν. Η Ρωσία έσυρε μέχρι τέλους την Τουρκία και η Άγκυρα υπέκυψε ίσως νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει σοβαρό πρόβλημα με τις ΗΠΑ. 

Η Ρωσία πέτυχε να ξεπαγώσει ο "Greek Stream" και την πλήρη στροφή της Άγκυρας στο συριακό και όχι μόνο.

Η Ρωσία στην ουσία πήρε ότι ζήτησε: Κατασκευάζει και τον αγωγό από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" προς την Τουρκία. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την Τουρκία αν τηρήσει όλα όσα δεσμεύτηκε. 

Η Τουρκία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για ένταξη στην Συνεργασία της Σαγκάης, Ρωσία και Κίνα θελουν να περάσει η Άγκυρα υπό την δικιά τους επιρροή για να κυριαρχήσει ο "Δρόμος του Μεταξιού". Kια είναι αποφασισμένες να το πετύχουν είτε με πλήρη υποταγή είτε με διάλυση...

Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφτεί την πλήρη υποταγή της Άγκυρας και η πρώτη αντίδραση ήταν οργή:

«Είμαστε πολύ έκπληκτοι από την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Βλέπουμε την απολογία του Τούρκου Προέδρου ως μια εντελώς ακατάλληλη κίνηση και θα ήθελα να ακούσω τη θέση του ιδίου προσωπικά. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν μας απογοητεύει. Ελπίζουμε ότι η απολογία της Τουρκίας προς την Ρωσία κατά τη διάρκεια της «πτώσης» του ρωσικού μαχητικού θα αναθεωρηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία», δήλωσε η Νούλαντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Τουρκία να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε στην Συρία. Σε οποιαδήποτε άλλη θέση εμείς και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, θα την θεωρήσουμε ως απαράδεκτη», κατέληξε η Νούλαντ.

Πυρά δέχεται πλέον η Άγκυρα και από την ΕΕ καθώς με απόφαση της ανέβαλε επ’ αόριστο την χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος (βίζα) στην Τουρκία.

«Στο εγγύς μέλλον ελεύθερο καθεστώς χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες εντός της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει . Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια που είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την απόφαση αυτή μέχρι ότου έρθουν καλύτερες μέρες», είπε ο Ν.Τουσκ.

Μία πιθανή ημερομηνία για προσωπική συνάντηση του Β.Πούτιν και του Ρ.Τ.Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικές πηγές είναι η 4-5 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της η Ρωσία τονίζει πως η ημέρα και το μέρος της συνάντησης θα οριστικοποιηθούν μέσω διπλωματικών "καναλιών".

Από κει και πέρα, η Gazprom είπε πως είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το έργο του Turkish Stream. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία προς την Τουρκίας και προς την Νότια Ευρώπη.

"Το έργο του Turkish Stream έχει μελετηθεί διεξοδικά. Το κόστος για τις τέσσερις "γραμμές" έχει εκτιμηθεί στα 11.4 δισ. ευρώ. Το επίπεδο ετοιμότητας για προσέλξυση επενδύσεων είναι πολύ υψηλό" τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom.

Ο πρώτος αναπληρωτής του Οικονομικού Τμήματος, Igor Shatalov, είπε ότι η Gazprom βρίσκεται σε ετοιμότητα για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.

«Ο βαθμός ετοιμότητας χρηματοδότησης του έργου είναι πολύ υψηλός. Η Gazprom είναι έτοιμη για διάλογο για τον Turkish Stream».

O μήκους 1.100 χλμ αγωγός θα είχε τέσσερις γραμμές συνολικής ποσότητας 63 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Τα 16 bcm θα μεταφέρονταν στην Τουρκία ενώ τα υπόλοιπα 47 από τον "Greek Stream" προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Ρωσία είπε ότι θα αυξηθεί η μεταφορά δημητριακών προς την Τουρκία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι Ρωσία και Τουρκία θα συνεργαστούν για να βρουν τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης.

"Βρισκόμασταν σε πολύ στενή επαφή με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας όταν αυτή διακόπηκε για προφανείς λόγους. Τώρα μετά την τουρκική απολογία και την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μου φαίνεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα ξαναρχίσουν την συνεργασία τους για την επίλυση του συριακού ζητήματος" είπε ο Σ.Λαβρόφ.

"Από την Τουρκία όπως γνωρίζετε εξαρτώνται πολλά και η απόφαση των ΗΕ καλεί όλες τις χώρες να βοηθούν τις περιφερειακές δυνάμεις αποτρέποντας την χρήση της επικράτειας τους από τρομοκράτες και σε εκείνους που πραγματοποιούν τρομοκρατικές πράξεις σε Συρία-Ιράκ κτλ" πρόσθεσε.

"Μια νίκη εναντίον της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή είναι αδύνατον χωρίς την συνεργασία της Ρωσίας" τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας Ramazan Gian.

"Συμφωνώ πλήρως με την δήλωση. Χωρίς την συνεργασία όλων των χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας είναι αδύνατο να νικήσουμε τον εχθρό της ανθρωπότητας" τόνισε.

Για την ιστορία ολόκληρο το σημερινό παρασκήνιο:

Ο Β.Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Ερντογάν για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η συνομιλία τους κράτησε 40 λεπτά.

«Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρ.Τ.Ερντογάν και Β.Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα. Συμφώνησαν στην ανάγκη αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και συνεργασίας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων» ανέφερε η ανακοίνωση.

Αμέσως μετά ο Β.Πούτιν έδωσε διαταγή στην ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της συνεργασίας με την Τουρκία στην σφαίρα του εμπορίου και της οικονομίας.

«Ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι επαφές με τις τουρκικές αρχές για αποκατάσταση της αμοιβαίες επωφελούς συνεργασίας στο εμπόριο, στην οικονομία και σε άλλες περιοχές».

Επιπλέον ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αρθούν οι κυρώσεις στον τουρισμό εναντίον της Τουρκίας. Ο Β.Πούτιν εξέφρασε την ανάγκη οι τουρκικές αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν τις ζωές των Ρώσων πολιτών στην Τουρκία.

Με τη σειρά του ο Ρ.Τ.Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα.

«Αν και η ανακοίνωση γίνεται εν μέσω αυξημένης τρομοκρατικής απειλής, εμείς ,η Ρωσία, προχωράμε σε άρση των κυρώσεων στην σφαίρα του τουρισμού και ζητώ από την ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία»είπε ο Β.Πούτιν.

«Και οι δυο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να εντατικοποιήσουν την διεθνή συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Ο Β.Πούτιν είπε ότι το γράμμα του Τούρκου προέδρου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα στην μεταξύ μας κρίση στις διμερείς σχέσεις και αν ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και της ανάπτυξης ολόκληρου του πλέγματος των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας».

Επιπλέον ο Β.Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία εξέφρασε την αδήριτη ανάγκη η Τουρκία να ερευνήσει τον θάνατο του Ρώσου πιλότου του Su-24 και να τιμωρήσει τον υπεύθυνο.

Σχολιάζοντας την συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν, το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου είπε ότι η «συνομιλία 40 λεπτών ήταν παραγωγική και εποικοδομητική και στόχευε στην αποκατάσταση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας σε πολλές σφαίρες».

Ο Ν.Πεσκόφ υπενθύμισε ότι ο Β.Πούτιν πρόσφερε τα συλλυπητήρια του στον τουρκικό λαό κατά την διάρκεια επίσκεψης σε ένα σχολείο της Γερμανικής πρεσβείας στην Μόσχα νωρίτερα σήμερα.

«Λυπούμαστε και νοιώθουμε συμπάθεια και θλίψη για τα θύματα της χτεσινής τρομοκρατικής επίθεσης» είπε ο Πούτιν.

Και η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι το πρόσφατο μακελειό στην Τουρκία προκαλεί κοινή θλίψη.

«Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απέδειξαν ότι η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα και θρησκεία. Είναι μια μέθοδος δολοφονίας και μέσω απόκτησης ενός σκοπού. Άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και εθνικοτήτων σκοτώθηκαν.

Είναι κοινή μας θλίψη και μόνο η κοινή απόρριψη της τρομοκρατίας και ο τερματισμός του διαχωρισμού τους σε μετριοπαθείς και μη τρομοκράτες θα δώσει μια ευκαιρία στον κόσμο να επιβιώσει» τόνισε.


ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.