Απόπειρα "κατάληψης εξ εφόδου" της Τράπεζας Πειραιώς από κερδοσκοπικά funds προοιωνίζει άσχημες εξελίξεις !


Τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, επιχείρησαν να αναλάβουν σήμερα ξένα κερδοσκοπικά funds, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Σε πρώτη φάση κατάφεραν να ματαιώσουν την επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναβλήθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιου είδους απόπειρα ξένων funds και βέβαια δεν θα είναι η τελευταία.

Στο PRONEWS που κυκλοφορεί, μπορείτε να διαβάσετε μια έρευνα ντοκουμέντο, για το ποια ξένα funds και σε τι ποσοστό ελέγχουν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και τι κίνδυνος υπάρχει από μια τέτοια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Ομάδα ξένων μετόχων της Τράπεζας κατάφερε την ματαίωση της ανάδειξης του παρά την επιλογή του μετά από διεθνή διαγωνισμό. 

Βασικά ένα fund που ελέγχεται από τον Γ.Πόλσον το οποίο "σπρώχνει" σε επαναφορά του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου και την απομάκρυνση, προφανώς, του ισχυρού άνδρα της Τράπεζα Μ.ΣάλλαΣάλλα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.

Η κόντρα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος θεώρησε ότι το project δεν προχωρά καλά και "αποκεφάλισε" Θωμόπουλο, ο οποίος και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

Το γεγονός αυτό, πάντως, προκάλεσε την οργή των διαχειριστών των ξένων funds, οι οποίοι, προφανώς, είχαν διαφορετική άποψη!

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι και σε επίπεδο SSM, όπου τα ξένα funds έχουν πάρα πολύ καλές προσβάσεις, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος εγκατέλειψε την πολιτική που ακολουθούσε για "αναχαίτιση" των κερδοσκοπικών funds, διασπώντας εταιρείες μετά από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου τους. 

Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι αρκετά πιο σοβαρό καθώς μιλάμε για τράπεζα και όχι για μία οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Πάντως η περίπτωση της Πειραιώς είναι χαρακτηριστική των επιθέσεων που θα γενικευθούν από τα ξένα κερδοσκοπικά funds για να αναλάβουν τον έλεγχό τους. 

Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία που κερδοσκοπικά funds επιχειρούν να αναλάβουν τη διοίκηση συστημικών τραπεζών και βέβαια την ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα "παλιά" τραπεζικά "τζάκια" που δεν κατάφεραν να τις προστατέψουν θωρακίζοντάς τες την "χρυσή εποχή".






ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...