ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Έρχονται αλλαγές στα capital controls ! Δείτε ποιοι και από πότε θα…σηκώνουν πάνω από 420 ευρώ !


​Δραστικές αλλαγές θα έχουμε στα capital controls αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση των Βρυξελλών να τίθεται εκτός κεφαλαιακών περιορισμών το «νέο» χρήμα.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνουν στην Ελλάδα να θεσπίσει «σαφή διαχωρισμό μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων ενώ θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις, τερματιζοντας πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος -μιλώντας στην εφημερίδα RealNews- επισημαίνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος.

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. 

Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...