Οι "γύπες" των αγορών ζητούν εκδίκηση από την Κριστίνα Φερνάντες ! Τη σέρνουν σε δίκη γιατί προστάτεψε το λαό από τα νύχια τους !


Οι “γύπες” των αγορών ζητούν εκδίκηση από την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες-Κίρχνερ για το χρέος που δεν τους κατέλαβε μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2001 και την οδηγούν σε δίκη δήθεν για παρατυπίες σε πωλήσεις αμερικανικών δολαρίων στην αγορά παραγώγων από την κεντρική τράπεζα επί των ημερών της.


Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη νέα κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι που γέννησε προσδοκίες στα επιθετικά hedge funds, που εδώ και μια δεκαετία βρίσκονταν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Κίρχνερ. Τα κοράκια των αγορών περιμένουν να εισπράξουν το παλαιότερο χρέος που μέχρι σήμερα η Αργεντινή είχε αρνηθεί να τους καταβάλει.

Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής λοιπόν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, μαζί με τον πρώην υπουργού Οικονομικών της Άξελ Κίτσιλοφ και τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Αλεχάντρο Βανόλι για «απιστία» η οποία δήθεν «ζημίωσε τη δημόσια διοίκηση», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Στην απόφαση αυτή, η οποία δίνει το πράσινο φως στους εισαγγελείς να προσαγάγουν τη Φερνάντες σε δίκη, μπορεί να ασκηθεί έφεση. Δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην αρχηγού του κράτους, όμως οι αρχές προχώρησαν σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κίρχνερ.

Η Κριστίνα Φερνάντες, επικεφαλής μιας σημαντικής πτέρυγας του κόμματος των περονιστών, παρέδωσε την εξουσία τον Δεκέμβριο, όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία της. Ο διάδοχός της Μαουρίτσιο Μάκρι κέρδισε την προεδρία υποσχόμενος την κατάργηση των ελέγχων στην αγορά συναλλάγματος, που -κατά τον ίδιο- στραγγαλίζουν την οικονομία.

Ωστόσο μετά την άρση των περιορισμών, στα μέσα του Δεκεμβρίου, το πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30%, με την συναλλαγματική ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 14,1575:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Φερνάντες κατηγόρησε τον περασμένο μήνα την κυβέρνηση Μάκρι ότι επιδίδεται σε έναν πολιτικό διωγμό της, μετά την κατάθεσή της στο δικαστήριο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης με επίδικο την αγορά δολαρίων από την κεντρική τράπεζα. Οι συναλλαγές αυτές ανέρχονταν σε έως και 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι μια χρηματοοικονομική συναλλαγή αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς έγκριση από το ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας», αναφέρεται στο κατηγορητήριο σε βάρος της πρώην προέδρου.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αργεντινής υποστηρίζει τη Φερνάντες για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που εφάρμοσε, αλλά οι συντηρητικοί την επικρίνουν για την οικονομική πολιτική που άσκησε, κυρίως για τις εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων και για την επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου στην οικονομική δραστηριότητα.

Η άσκηση δίωξης σε βάρος της ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ απομακρύνθηκε από την εξουσία, μετά το σε βάρος της αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία θα τη δικάσει διότι φέρεται να παραβίασε το νόμο για τα δημοσιονομικά.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνειρμούς, καθώς φαίνεται πώς και οι δύο ηγέτες έχουν μπει στο στόχαστρο συγκεκριμένων hedge funds που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους πολιτικής και να εξοντώσουν δύο ταλαιπωρημένους από την ανέχεια λαούς και χώρες, οι οποίες μάλιστα έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Το ιστορικό στην Αργεντινή

Ομολογιούχοι υπό τον φόβο της απώλειας των χρημάτων τους, πούλησαν τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές. Για τα επιθετικά Hedge Funds το είδος συναλλαγής είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα διαδικασία: αγοράζουν ένα ομόλογο στο 10% της αξίας του, αλλά τελικά θα πρέπει να τους καταβληθεί το 30% ή 50%, ή ακόμη και το 100 % της συνολικής αξίας.

Τα hedge funds που έχουν ως μόνιμη αυτή την τακτική, επιδιώκοντας την κερδοφορία καιροφυλακτώντας και περιμένοντας τους πιο αδύναμους να σπάσουν, αποκαλούνται «ληστρικά hedge funds». Εν ολίγοις, όταν κάποιος μπαίνει σε μπελάδες, αρχίζουν να τον περικυκλώνουν για αυτό αυτά τα hedge funds είναι γνωστά ως οι «γύπες» των αγορών.

Τελικά στην αναδιάρθρωση χρέους συμμετείχε πάνω από το 90% των ομολογιούχων με κούρεμα που άγγιζε το 70%. Ωστόσο, το υπόλοιπο ποσοστό, τα επιθετικά hedge funds δεν συμφώνησαν στο κούρεμα - αν και θα ήταν οι μόνοι για τους οποίους η συμφωνία ήταν πραγματικά πολύ κερδοφόρα - και απαίτησαν την αποπληρωμή του 100%.

Η δικαστική διαμάχη που ανέκυψε, κατέληξε τελικά στα χέρια του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα στη Νέα Υόρκη. Αυτός δικαίωσε τους προσφεύγοντες, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να καλείται να καταβάλει 1,7 δισ. δολάρια στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κερδοσκοπικών ταμείων και μάλιστα κατά προτεραιότητα, πριν από την εξυπηρέτηση άλλων χρεών.

Η κυβέρνηση Κίρχνερ προφανώς αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, μια απόφαση που έδινε τη δυνατότητα και σε άλλους κερδοσκόπους να επωφεληθούν μέσω ομαδικών προσφυγών. Όπως γράφει η Deutsche Welle, oι πρόσθετες συνολικές διεκδικήσεις ανέρχονται σε έξι δισ. δολάρια, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε και ένας από τους λόγους ήταν ότι επρόκειτο για την τελευταία διαπραγμάτευση επί προεδρίας Κίρχνερ.

Με την αποχώρηση της Κίρχνερ, οι γύπες των αγορών επιστρέφουν με ενισχυμένες προσδοκίες. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι έχει ήδη δηλώσει πως πρόθεσή του είναι να υπάρξει συμφωνία και μάλιστα γρήγορα, καθώς η Αργεντινή είναι εκτός διεθνών χρηματαγορών από το 2002.

Προτεραιότητα του Μάκρι είναι η επίλυση της δικαστικής διαμάχης, ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση της χώρας με τις αγορές. Ωστόσο, η διαδικασία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τη νέα κυβέρνηση, καθώς θα απαιτηθεί έγκριση του κοινοβουλίου, στο οποίο ο Μάκρι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...