ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ! Ρωσική Εμπλοκή ! Ισραηλινή Παρέμβαση ! Στην «ΤΣΙΤΑ» ΗΠΑ και Τουρκια !


Τρόποι διαχείρισης του φυσικού αερίου συζητήθηκαν σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στα κατεχόμενα.


Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να πουλήσει μερίδιο από τα οικόπεδα της ΑΟΖ του στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο Τούρκος αντιπρόσωπος για κατασκευή του αγωγού TAP Cenk Pala

«Η Ρωσία επιδιώκει ν’ αποκτήσει επιρροή στα έργα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να χειραγωγήσει τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης αυτών των έργων», δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός Cenk Pala, και αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Τrans Adriatic Pipeline-TAP). 

Μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα στο Τεχνολογικό «Πανεπιστήμιο Βόρειας Κύπρου» των κατεχομένων, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου με τίτλο «Ενέργεια, Ασφάλεια και Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Δρ Pala σημείωσε συγκεκριμένα πως «ο λόγος εμπλοκής της Ρωσίας στα έργα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι να προσδιορίσει τη χρονική στιγμή της εμπορευματοποίησης αυτών των κοιτασμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο, που διεξήχθη μεταξύ 5 και 7 Μαΐου, διοργανώθηκε από το Κέντρο Ενέργειας και Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Τουρκίας Kadir Has. Προεδρεύων του συνεδρίου ήταν ο Δρ Μουσταφά Αϊντίν, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Δρ Βολκάν Έτινγκερ, ο Δρ Σαλίχ Σάνερ, ο ενεργειακός αναλυτής και σύμβουλος της BG, Mehmet Οgutcu, o Πρόεδρος των Μηχανικών Πετρελαίου της CHP Energy, Necdet Pamir, και ο Ισραηλινός Διευθύνων Σύμβουλος της ΕCO Energy, Amit Mor.

Η ρωσική εμπλοκή...

Στην ομιλία του ο Δρ Pala δήλωσε, επίσης, πως οι ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Rosneft, της Lukoil και της Gazprom, επιδιώκουν να αποκτήσουν μερίδιο στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ και το Zohr της Αιγύπτου.

 «Η Ρωσική Gazprom επιδιώκει να αποκτήσει το 35 τοις εκατόν των μετοχών του οικοπέδου Λεβιάθαν του Ισραήλ», δήλωσε ο Δρ Pala, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να πουλήσει μερίδιο από αυτά τα οικόπεδα στη Ρωσία. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Ρωσία εξέφρασε ενδιαφέρον και για εμπλοκή στα ενεργειακά του Βορείου Ιράκ, μεταξύ της Βαγδάτης και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

«Η Τουρκία», συνέχισε, «ως χώρα που εισάγει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ανατολικά της χώρας στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή του Trans Anatolian Pipeline, TANAP, και η εξέλιξη του TAP προχωρούν καλά, ενώ έγινε και το πρώτο βήμα κατασκευής του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου (Southern Gas Corridor), για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Περιφερειακή ισορροπία ισχύος...

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του συνεδρίου, ο Τούρκος πρώην πρέσβης εξωτερικών υποθέσεων Dr. Rafet Akgunay δήλωσε, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, πως η διαδικασία εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ισορροπία ισχύος στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο Δρ Akgunay αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πόλεμο στη Συρία, το Κουρδικό, τα πολιτικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Λίβανο, καθώς και στην αδυναμία συγκρότησης σταθερής κυβέρνησης στο Ιράκ εξαιτίας της παρουσίας τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, σημείωσε πως τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορούν να βοηθήσουν στην άρση του αδιεξόδου στο πρόβλημα.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας...

Στη συνέχεια, ο Mehmet Ogutcu αναφέρθηκε στην προοπτική χρησιμοποίησης μικρών σκαφών, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε κοντινή απόσταση από τις ακτές, ενώ επεσήμανε πως τα πυρηνικά απόβλητα θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν από τα ίδια πλοία μέσω ενός μηχανισμού ανακύκλωσης που θα σηματοδοτήσει, όπως είπε, μια πυρηνική αναγέννηση. 

Ο κ. Ogutcu συνέχισε λέγοντας πως η διεθνής πτώση των τιμών φυσικού αερίου θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική. Έφερε μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα το Μαρόκο, όπου σε μια περιοχή της ερήμου δημιουργήθηκε ένα εργοστάσιο που παράγει 400 μεγαβάτ από ηλιακή ενέργεια.

Ισραηλινή παρέμβαση...

Παραθέτοντας στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο Necdet Pamir επεσήμανε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου ανά τον κόσμο και το συγκεκριμένο καύσιμο θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και στο μέλλον. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός καθηγητής Αμίτ Μορ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάπτυξη των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. 

Εξήγησε ότι τα αποθέματα του Λεβιάθαν μπορούν να μεταφερθούν μέσω υγροποίησης στο λιμάνι της Χάιφα και να πωληθούν στη συνέχεια στην Τουρκία, με την επιλογή αυτή ωστόσο να είναι, όπως είπε, λιγότερο επικερδής λόγω του ανταγωνισμού. Ο Δρ Μορ σημείωσε πως η καλύτερη εναλλακτική επιλογή για το Ισραήλ είναι η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ.

Αμφιβολίες και ρίσκα...

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην οριοθετημένη ΑΟΖ της, και σημειώθηκε πως η ε/κ πλευρά δεν έλαβε υπόψη την Τουρκία και τα δικαιώματα των Τ/κ. 

Σχετικά με τον αγωγό προς την Τουρκία, σημειώθηκε πως θα κατασκευαστεί από την τουρκική εταιρεία BOTAS, ενώ ο καθηγητής σε πανεπιστήμιο των κατεχομένων, Vedat Yorucu, σε ανάλυσή του με αφορμή το συνέδριο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεταφορά του αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι υψηλού ρίσκου και αμφίβολη, αφού χρειάζεται η κατασκευή επιπρόσθετου ενεργειακού δικτύου στην ενδοχώρα. 

Άλλοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο Βρετανός ενεργειακός αναλυτής John Roberts, ο Mehmet Baha, ο Ολλανδός Andre Dorsman, o Wietze Lise, o Sertac Baseren, o Deger Boden, η ισραηλινή Brenda Shaffer, ο Berris Ekinci, η διεθνολόγος Ozlem Tur, η διεθνολόγος Εmine Eminel Sulun, ο Matthew Bryza κ.ά.

Συλικιώτης για φυσικό αέριο...

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να αξιοποιηθούν άμεσα οι εγχώριες ενεργειακές πηγές της Ε.Ε. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να πάψει να παραγνωρίζεται ο ρόλος των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος μέλος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. 

Υπογράμμισε δε πως απαιτείται η Ε.Ε. να στηρίξει άμεσα ενεργειακές επενδύσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και να προωθήσει τη δημιουργία ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου με αγωγούς αλλά και με την ανάπτυξη παραγωγής LNG.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...