Τα επιθετικά σενάρια που ξεδίπλωσε η Τουρκία στο Αιγαίο διατηρούν σε συναγερμό τις ΕΔ !


“Πάρτι” στο Αιγαίο έστησαν οι Τούρκοι το περασμένο διήμερο με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων του FIR Αθηνών. Το μείζον όμως ζήτημα είναι πώς η Άγκυρα προκάλεσε έναν “ηλεκτρονικό πόλεμο” σε βάρος της Ελλάδας επιχειρώντας ταυτόχρονα αεροπορικό αποκλεισμό των νησιών Χίου και Λέσβου όπου διεξήχθη η τουρκική άσκηση “BEYAZ FIRTINA”, κάτω από τη μύτη των Νατοϊκών.

Τα στοιχεία της προκλητικότητας δείχνουν τη σκοπιμότητα της Τουρκίας. Χθες και προχθές έγιναν συνολικά 82 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 38 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών. Η πλειονότητα των προκλήσεων έγινε στο κεντρικό Αιγαίο, όπου η Άγκυρα είχε δεσμεύσει τέσσερις περιοχές για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής της άσκηση.

Μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας-ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα που απονηώνονταν από φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού προκαλούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα. Συνήθως, με το που αρχίζει και δύει ο ήλιος σταματούν οι τουρκικές παραβιάσεις. Αυτό δεν έγινε στην άσκηση “BEYAZ FIRTINA”, όπου συνέχισαν με στο σκοτάδι.

Ποια είναι τα στοιχεία που κρατούν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και τα συμπεράσματα στα οποία τους οδηγούν; Πως η Άγκυρα θέλησε να κάνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα και να δοκιμάσει έναν “ηλεκτρονικό πόλεμο” στην καρδιά του Αιγαίου.

Από τα συνολικά 38 ιπτάμενα μέσα που συμμετείχαν στο “πάρτι” του Αιγαίου τα 10 ήταν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 τα οποία συνεργάστηκαν με το τουρκικό πλοίο ηλεκτρονικών υποκλοπών “CANDARLI” (A-588) που συμμετείχε στην άσκηση και έπλεε συνεχώς μεταξύ Σύρου και Χίου.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πώς οι Τούρκοι δοκίμασαν και έναν ναυτικό-αεροπορικό αποκλεισμό των Χίου και Λέσβου, αφού η άσκηση διεξάγονταν ταυτόχρονα σε τέσσερις περιοχές που περικύκλωναν τα δύο αυτά νησιά. Πρόκειται για μία άκρως επιθετική-εχθρική ενέργεια που έχει βάλει εδώ και αρκετό καιρό σε σκέψεις του επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν τεθεί σε άμεση ετοιμότητα, με ορισμένες μάλιστα να έχουν προγραμματίσει και να διεξάγουν νυχτερινές ασκήσεις στο Αιγαίο, υπό το φόβο προκλήσεων μέσα στη νύχτα από τα μαχητικά της Άγκυρας. Τα πλοία του Στόλου που περιπολούν στο Αιγαίο ήταν επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα.

Κι όλα αυτά όπως είπαμε με το ΝΑΤΟ να το παίζει “παρατηρητής”. Όλος αυτός ο “πόλεμος” με δεκάδες μαχητικά να πετούν στο Αιγαίο και να διεξάγονται συνεχείς αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις από ελληνικής πλευράς καταγράφονταν από τα Συμμαχικά πλοία που βρίσκονται στη Λέσβο δήθεν για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ο συναγερμός των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων δεν λήγει με την ολοκλήρωση της άσκησης “BEYAZ FIRTINA”. Η Άγκυρα προγραμματίζει και άλλες ασκήσεις στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 15 Ιουνίου που θεωρητικά αρχίζει το άτυπο μορατόριουμ Παπούλια-Γιλμάζ, ενώ οι προκλήσεις σε περιοχές όπως οι Οινούσσες, η Παναγιά, το Αγαθονήσι και το Καστελόριζο δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Μην ξεχνάμε επίσης την πρόκληση της Άγκυρας να ζητήσει αποζημίωση για μια υποτιθέμενη "κατάρριψη" τουρκικού μαχητικού πριν από 20 χρόνια όταν σε μια από τις γνωστές τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου η τουρκική Αεροπορία επιχείρησε και τότε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία δυτικά της Χίου στις Οινούσσες και ξαφνικά από μηχανική βλάβη F-16 κατέπεσε στο Αιγαίο.

Μάλιστα οι Τούρκοι ζητούν την προσαγωγή σε δίκη απειλώντας με έκδοση διεθνούς εντάλματος, καθώς επιζητούν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης του Έλληνα πιλότου που αναχαίτισε το F-16!

Ιδίως όσο ο Ρ.Τ. Ερντογάν τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τις ΗΠΑ, τα σχέδια του για τη Συρία επ ουδενί βγαίνουν και οι Κούρδοι έχουν μετατρέψει τις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας και όχι μόνο σε εμπόλεμη ζώνη.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...