Τηλεφώνημα Α.Τσίπρα -Τ.Μπάιντεν: Πώς συνδέονται αξιολόγηση, προσφυγικό, αγωγοί φυσικού αερίου !

Αξιολόγηση της συμφωνίας με το ''κουαρτέτο'', το προσφυγικό και οι ''ελληνοκεντρικοί'' αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGBΟ ήταν τα θέματα που - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - συζήτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν . 


 Χωρίς να εξηγείται αν και πως συνδέονται μεταξύ τους τα τρία αυτά θέματα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόγραμμα, στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή. 

 Σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου. Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος.

 Σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB. Ωστόσο είτε με τον άλφα είτε με τον βήτα τρόπο η σύνδεση των θεμάτων αυτών ειναι εκ των πραγμάτων δεδομένη τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ελλάδα- σε διαφορετικό βαθμό και με άλλες προτεραιότητες για την κάθε πλευρά. 

 Και αυτό καθώς το πλέον σημαντικό για την Ουάσινγκτον αυτή την εποχή δείχνει να ειναι η ανάγκη για μια σταθερή σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ, η σταθερότητα στην περιοχή - η οποία επηρεάζεται από τυχόν ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές καθώς αυτές θα απειλούσαν τον δικό της σχεδιασμό.

Κι όλα αυτά συνδέονται αυτονοήτως με την πρόοδο των αγωγών TAP και IGB- δυο αγωγοί που το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον εστιάζεται βασικά στο ότι αυτοί θα συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και των Βαλκανικών χωρών από την Ρωσία .

Ο Διαδριατικού αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και Αδριατικής- μεταφέροντας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας.

Ο αγωγός IGB αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας επίσης, καθώς μπορεί να διασφαλίσει για πρώτη φορά εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας σε αέριο για τις χώρες των Βαλκανίων αν φυσικά το αζερικό κοίτασμα έχει την απαιτούμενη ποσότητα.

Ο ΙGB θα μεταφέρει, μέσω του αγωγού TΑΡ και της Ελλάδας, αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και αέριο που θα φτάνει υγροποιημένο στις εγκαταστάσεις του νέου τερματικού σταθμού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Το μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποτυπώνεται σε άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στο νέο τείχος του μηνιαίου πολιτικού περιοδικού PRONEWS που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Είναι ενδεικτικός τόσο ο τίτλος του άρθρου του υπουργού: "Η ενεργειακή οικονομία πατάει ''γκάζι'' όσο και η επισήμανση που κάνει για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, την οποία τοποθετεί τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Μάιο!

Το ενδιαφέρον των μεγάλων ''παικτών'' - ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού - αλλά και της Ελλάδα είναι αυτονόητο διότι - όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο κ.Σκουρλέτης - "μετά από πολλά χρόνια σχεδίων, σεναρίων, αναβολών, ήρθε η ώρα των έργων και του πρώτου, απτού, βήματος προς την κατεύθυνση μετατροπής της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο".

Αλλά και την δρομολόγηση των διαδικασιών για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Eλλάδας - Βουλγαρίας IGB ο κ. Σκουρλέτης την εντάσσει ''στην πολυδιάστατη ενεργειακή και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης'' και μιλά για μια ''νέα ενεργειακή πραγματικότητα'' με τα αυτονόητα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Τις προάλλες ήρθαν από την Σόφια καλά νέα για την προώθηση του αγωγού Eλλάδας - Βουλγαρίας IGB αλλά και του εξαρτώμενου από αυτόν σχεδίου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη τα οποία ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τ. Πέτκοβα.

Μία ημέρα πριν από την ολοκλήρωση του market test του έργου, που πραγματοποιείται από την εταιρεία ICCB, στην οποία συμμετέχουν η Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) και η Ποσειδών, με μετόχους την ελληνική ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι έξι εταιρείες έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση δυναμικότητας στον αγωγό για ποσότητες που ξεπερνούν ακόμη και τη δυναμικότητα με την οποία θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Πρόκειται για την Bulgargaz, τη ΔΕΠΑ, την Edison, την αζέρικη Socar, την αμερικανική Νοble και την ελληνική Castrade (όμιλος Κοπελούζου).

Είναι φανερό πως η συμμετοχή τόσο της αμερικανικής Noble όσο και της Socar δείχνει το ενδιαφέρον Αζέρων και Αμερικανών για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2, μέσω του ΤΑΡ, στα Βαλκάνια, καθώς και του αμερικανικού LNG, μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης,

Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε., καθώς και στα έργα προς χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κατασκευή του θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2016. Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού, του οποίου το βουλγαρικό τμήμα θα είναι 15 χιλιόμετρα και το ελληνικό 31 χιλιόμετρα.

Οσον αφορά τον μεγάλο αγωγό ΤΑΡ τα χερσαία τμήματα του θα έχουν συνολικό μήκος περίπου 765 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 211 χλμ., Ιταλία 8 χλμ) .Μια ελληνική, μια ιταλική και μια γαλλική εταιρεία είναι οι κερδισμένοι του διαγωνισμού για την κατασκευή των τριών τμημάτων αγωγού φυσικού αερίου TAP επί του ελληνικού εδάφους.
Συγκεκριμένα ανατεθηκε:

• -Στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Bonatti S.p.A (Ιταλία) και J&P ΑΒΑΞ Α.Ε (Ελλάδα) ανατέθηκε η σύμβαση για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή δύο κλήρων στη Βόρειο Ελλάδα.

Τα τμήματα αυτά καλύπτουν περίπου 360 χλμ. αγωγού που θα εκτείνεται από την Καβάλα μέχρι την Ιεροπηγή (ελληνο-αλβανικά σύνορα).
• -Στη SPIECAPAG (Γαλλία) ανατέθηκε η σύμβαση για τη Μελέτη,

Προμήθεια και Κατασκευή ενός κλήρου στην Ελλάδα μήκους 185 χλμ. από τους Κήπους έως την Καβάλα, καθώς και δύο κλήρων στην Αλβανία (συνολικού μήκους 215 χλμ.), από το Bilisht στο Topoje.

Η SPIECAPAG θα αναλάβει επίσης το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο ΤΑΡ θα συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Anatolian Pipeline (ΤΑΝΑΡ).
.
Ο προϋπολογισμός του έργου για το ελληνικό τμήμα του αγωγού ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ (επί συνόλου 5,6 δισ. ευρώ) με την επένδυση να θεωρείται η μεγαλύτερη που προωθείται στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...