Τι πραγματικά κρύβει η σύγκρουση κυβέρνησης και ΔΝΤ ! Όλα παίζονται μέχρι το Πάσχα !

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις αποκαλύψεις των Wikileaks, παρακολουθούμε έναν “πόλεμο” μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ, τον οποίο μάλιστα χθες βράδυ ο Α. Τσίπρας κλιμάκωσε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας αρκετές φορές με τη λέξη “ανόητοι” (χρησιμοποίησε μία λέξη από την επιστολή της Κ. Λαγκάρντ) σε βάρος των στελεχών του ΔΝΤ για την τακτική τους απέναντι στην Ελλάδα. Τι κρύβει όμως αυτή η σύγκρουση;

Πιθανότατα δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με το ΔΝΤ και το θέλει εκτός προγράμματος προκειμένου να συνεχίσει με τους Ευρωπαίους γιατί έτσι πιστεύει πώς μπορεί να πετύχει κάποια χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας ή αντιλαμβάνεται πώς αυτά που ακολουθούν είναι χειρότερα και σπεύδει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία “ηρωική” έξοδο, αφήνοντας εκτεθειμένη και τη ΝΔ που ζητάει εκλογές και υπερασπίζεται το ΔΝΤ.

“Είναι πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση”, είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε “σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι”.

Συνεχίζοντας την επίθεση του προς το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο διαχρονικά στις αστοχίες του, οι οποίες όμως ήταν επώδυνες για τον ελληνικό λαό, αλλά και στις αξιώσεις που εγείρει, ζητώντας επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, περικοπές στους μισθούς, νέους φόρους και νέα μέτρα πολλών ακόμη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αξιοποιήσει την αποκάλυψη του διαλόγου μεταξύ Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που ουσιαστικά φέρονται να εκβιάζουν την Ελλάδα με χρεοκοπία προκειμένου να πάρουν αυτά που θέλουν, για να πιέσει αφενός να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου και αφετέρου να παραμείνουν στο πρόγραμμα μόνο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Για όσους παρατηρούν θα πρόσεξαν πώς το θέμα αυτό, τέθηκε με το που ξέσπασε το θέμα των Wikileaks πρώτα από τον Προκόπη Παυλόπουλο στη συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αναλάβει ο ESM την διαχείριση του ελληνικού προγράμματος που “διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία”, αντί του ΔΝΤ.

Η αναφορά αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Έδειξε για ακόμη μία φορά το επίπεδο συνεργασίας Τσίπρα και Παυλόπουλου, αλλά και τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους “καραμανλικούς”.

Όπως και να έχει πάντως, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε έναν νέο γύρο συνομιλιών με τους Ευρωπαίους ηγέτες (Ολάντ, Μέρκελ κ.α.), αλλά και με Αμερικανούς (Μπάιντεν) θέλοντας μία λύση εδώ και τώρα. Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος από την άλλη δείχνει να το συζητά βλέποντας πως πάλι στην Ευρωζώνη τα “μαύρα” σύννεφα πυκνώνουν και πάλι επικίνδυνα.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πώς αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι και το Πάσχα και δεν ξεκινήσει μία συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Τα παίζει κατά το κοινώς λεγόμενο όλα για όλα. Κι αυτό γιατί η αμέσως επόμενη πράξη είναι η προσφυγή στις κάλπες. Αν συνεχίσουν να σέρνονται επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις τότε είναι βέβαιο πώς θα είναι σε βάρος της Ελλάδας. Κι ο πρωθυπουργός δεν θέλει μία επανάληψη του 2015, όπως άλλωστε τον κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμένει στο τραπέζι και γίνονται διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση καθ' ότι το σενάριο να επιχειρήσει η κυβέρνηση μια “ηρωική έξοδο” είναι υπαρκτό. Τα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη πάρα πολλά που θα πρέπει να επιβληθούν και ακόμη περισσότερα θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση. Πιθανόν να οδηγούσαν σε αυτό που είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο να επιστρέψει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4%.

Ακριβώς τον κίνδυνο αυτό επιχειρεί να αποτρέψει ο Α. Τσίπρας παίζοντας όλα του τα χαρτιά, ακόμη και επικοινωνιακά, μήπως και καταφέρει να κερδίσει τη μάχη σε έναν πόλεμο που έχει χάσει με την υπογραφή του μνημονίου. Εκτός και αν έρθει το Brexit και ξεκινήσει το ξήλωμα της Ευρωζώνης, οπότε εκεί θα έχουμε άλλες εξελίξεις.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...