Μέτρα 2 δισ. από βενζίνη, ΕΝΦΙΑ και μισθούς ! Χαράτσι και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας !

Ένα δεκαπενθήμερο «κόλαση» με συζητήσεις για τα 5,5 δισ. ευρώ μέτρα της διετίας 2016-2017 ξεκινά από σήμερα, με στόχο ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου να κλείσει η αξιολόγηση. 


Η ελληνική πρόταση με τους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους παραδόθηκε στα τεχνικά κλιμάκια των ξένων ελεγκτών, προκειμένου να εξεταστούν και να συζητηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών, την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. 

 Στην χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, τον Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, τον Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και τον Νικολά Τζιαμαρόλι του ΕΜΣ, φάνηκε ότι, παρά το σκηνικό σύγκρουσης για τις διαρροές των διαλόγων Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν κάνει «εκπτώσεις» στα μέτρα.

 Επί της ουσίας, κυβέρνηση και ευρωπαίοι δανειστές συμφωνούν πως για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα χρειαστούν μέτρα για εξοικονόμηση 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). Το ΔΝΤ όμως επιμένει πως ακόμη και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά που συμφωνούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 το πολύ-πολύ να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ. Αμφισβητούν την απόδοση συγκεκριμένων μέτρων και θέλουν σκληρά μέτρα (και όχι μέτρα «Mickey Mouse» όπως φέρεται να έχει πει ο κ.Τόμσεν στις συζητήσεις που διέρρευσαν) για να «κλείσουν οι τρύπες» στο πρόγραμμα. 

 Για το σκοπό αυτό, η ελληνική πλευρά κατέθεσε μέτρα εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) που σημαίνει όμως ότι η βεβαίωση φόρων ίσως ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που παρουσίασε δεν είναι μόνον εισπρακτικά, αλλά αφορούν και περικοπές δαπανών. Το ΔΝΤ όμως φέρεται να ζητά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Η ελληνική πρόταση φέρνει επίσης στο τραπέζι: - Αυξήσεις στα καύσιμα: σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση κατά τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο, του φόρου στην βενζίνη.

 Η ελληνική πρόταση δεν θα περιλαμβάνει όμως αυξήσεις ειδικύ φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ, γιατί αυτό θα επιβάρυνε το σύνολο της εγχώριας αγοράς, από τις υπηρεσίες μεταφορών μέχρι τις τιμές των οπωρολαχανικών. - Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: η κυβέρνηση βάζει «στον πάγο» επί του παρόντος τα σχέδια για αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται και παραμένει ο ίδιος, με μικρές ίσως αλλαγές που θα επιτρέπει μεγαλύτερες εισπράξεις.

 Και αυτό επειδή αν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μειώθηκαν, ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ επιτρέπει να βεβαιωθούν 3,3 δισ. ευρώ το χρόνο, από τα οποία τελικώς εισπράττονται ως τώρα μόνον τα 2,65-2,67 δισ. ευρώ. - Αυξήσεις σε φόρους εισοδήματος: από την νέα κλίμακα φόρου, τις αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, πλήττονται τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. 

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 7.000-8.000 ευρώ, από 9.545 ευρώ σήμερα. Η ελληνική αντιπρόταση φέρνει μικρότερη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου (στα 8.900 - 9.300 ευρώ περίπου αντί τα 9.545) με ταυτόχρονη αύξηση συντελεστών φορολόγησης κατά 8 έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες για ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.00 ευρώ. 

 - Αυξήσεις εμμέσων φόρων: στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ευκαιρία να αυξηθούν τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, επειδή οι λογαριασμοί μειώθηκαν από τότε που είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά (λόγω οικονομικότερων προγραμμάτων που προσφέρει πλέον η αγορά). Η μείωση των λογαριασμών σημαίνει και μείωση των εσόδων από τα υψηλά τέλη που επιβάλλονται σε πολύ υψηλούς λογαριασμούς.

 Για παράδειγμα, από το 2009 και μετά έχουν μειωθεί σημαντικά οι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα, στους οποίους επιβάλλονται τέλη 20%, καθιστώντας τον συντελεστή αυτόν σχεδόν άχρηστο. Ερωτηματικό παραμένει αν θα επιβληθεί φόρος και στην συνδρομητική τηλεόραση, καθώς οι τιμές των συνδρομών έχουν μειωθεί, αλλά η χρήση τους δεν γνωρίσει την άνθιση άλλων εποχών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...