Γκολ (;) από σπόντα: Πήρε αξιολόγηση και αναδιάρθρωση χρέους έναντι λάθρο-προσφύγων η κυβέρνηση !

Η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην ολοκληρώθηκε και οι τελικές αποφάσεις να μετατέθηκαν για την επόμενη, στις 17-18 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται για δέκα ακόμη ημέρες αντιμέτωπη με τις αθρόες μεταναστευτικές ροές και τα κλειστά σύνορα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε με πετύχει μία νίκη στο οικονομικό μέτωπο. Να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έτσι ώστε να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση και να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους εντός του Απριλίου.

Για κάποιους η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφ' ότου ότι η κυβέρνηση δέχθηκε να μετατραπεί η Ελλάδα σε “αποθήκη” λαθρομεταναστών και προσφύγων. Μέχρι στιγμής έχουν εγκλωβιστεί εντός των συνόρων περισσότεροι από 32.000 και με τη συνέχιση των μεταναστευτικών ροών ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά.

Εκτός και αν θελήσουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που μετατέθηκαν οι αποφάσεις, οι Ευρωπαίοι να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την ιστορία ρίχνοντας το βάρος στην “αναχαίτιση” εντός της Τουρκίας που ζητάει τον ουρανό και τ' άστρα.

Γι' αυτό επίσης αρκετοί μιλούν για γκολ όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους ( μένει να δούμε αν είναι γκολ) από σπόντα (όπου σπόντα οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες).

Στην Ευρώπη πάντως που κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα και τα περί αλληλεγγύης ή κοινού οικοδομήματος είναι λόγια, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πώς αυτά που συμφωνήθηκαν θα τηρηθούν. Με αυτή την έννοια είναι θετικό το ότι θα ανοίξει επισήμως, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέμα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και μάλιστα τον επόμενο μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς η αξιολόγηση θα είναι μία τυπική διαδικασία απ΄ εδώ και στο εξής, αφού έχουν συμφωνήσει Ευρωπαίοι και ΔΝΤ να την κλείσουν (μάλλον μέχρι τις 20 Μαρτίου) κάνοντας σε ορισμένα ζητήματα πίσω, όπως οι συντάξεις, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη ληφθεί και αποφασιστεί πολύ επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία και αν θα επιστρέψουν αργότερα ζητώντας νέα μέτρα.

Μια ελάφρυνση του χρέους (σήμερα βρίσκεται στο εξωφρενικό ποσό των 320 δις ευρώ), η οποία έχει να κάνει με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων, θα είναι μία εξαιρετικά σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία και σαφώς ένα θετικό μήνυμα προς της αγορές. Με τη βοήθεια του τουρισμού και δεδομένου ότι, μάλλον έχουμε “πιάσει πάτο”, μπορεί κάποιοι να αισιοδοξούν για ανάπτυξη στη χώρα που μετρά 8 χρόνια ύφεση.

Μένει απλά να το δούμε. Συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους σημαίνει πάντως πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια και ειδικά το 2018, εκεί που παίζεται τώρα όλο το παιχνίδι και το ΔΝΤ αντιδρούσε, βλέποντας δημοσιονομικό κενό και αξιώνοντας νέες περικοπές συντάξεων, δαπανών, αυξήσεις φόρων κ.α.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιέρ Μοσκοβισί να ανακοινώνουν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα από σήμερα και άνοιγμα της συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τον Απρίλιο, μίλησε για ένα “ιστορικό Eurogroup”.

«Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αυτό ερμηνεύεται πώς οι δανειστές δεν θέλουν να πιέσουν άλλο την Ελλάδα, λόγω προσφυγικού, το οποίο «θα συνεκτιμηθεί» στην αξιολόγηση. Το είχαν προαναγγείλει ταυτόχρονα άλλωστε την περασμένη Τετάρτη τόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον, ενώ φαίνεται να έχει επιμείνει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Με δήλωση της χθες υποστήριξε πώς η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί.

Επίσης, το ΔΝΤ θα κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα. Αντί για 3,5% του ΑΕΠ που αξίωνε, φέρεται να συζητά για πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Αυτό σημαίνει έως και 2 δισ. ευρώ λιγότερα μέτρα για το 2018 και μετά. Για να θεωρηθεί «εξυπηρετήσιμο» το χρέος ως το 2019 και να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, παρά τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που δεσμεύεται να επιτυγχάνει η χώρα, οι Ευρωπαίοι θα προσφέρουν αντίστοιχα την ελάφρυνση του χρέους.

Από αύριο λοιπόν στη “ζυγαριά” της διαπραγμάτευσης μπαίνουν, η ελάφρυνση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ, τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018 (δεν θα είναι 7,2-9 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά ούτε και μόλις 3 δισ. που ευελπιστούσαν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι δανειστές) και οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την αρχή των μνημονίων και περιλαβάνουν αποκρατικοποιήσεις, «κόκκινα δάνεια», απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, αλλαγές στην δημόσια διοίκηση, παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας...

Ουσιαστικά, όπως ήδη είπαμε στο παρασκήνιο, οι δανειστές τα έχουν συμφωνήσει και μένει να φανούν οι αντιστάσεις της κυβέρνησης, όπως επίσης και το αν η ελάφρυνση του χρέους θα συνδυαστεί με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και άρα η υλοποίηση του να είναι τμηματικά και σε βάθος χρόνου.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...