ATHENS

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΣΤΑΘΑΚΗ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Τι ζήτησε η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ από τον Έλληνα υπουργό για την ελάφρυνση του χρέους !

Η απάντηση της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Περίπου μισή ώρα κράτησε η εθιμοτυπική συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Σταθάκης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την κυρία Λαγκάρντ. Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα (ώρα Ελλάδος), ήταν η πρώτη επαφή της εκπροσώπου του ΔΝΤ με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Σταθάκης έκανε ουσιαστικά μια επισκόπηση της κατάστασης στην κ. Λαγκάρντ, με αναφορές στο δεύτερο πακέτο μέτρων που δεν έχει περάσει από την Βουλή, όπως η φορολόγηση των αγροτών και ορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας. Δεσμεύτηκε δε ότι θα έχουν περάσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα προβλήματα, στην ανάγκη να γίνουν τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση ώστε να μπορέσει να αναμειχθεί ξανά το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ απάντησε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και θα μπορέσει να επανενεργοποιηθεί το Ταμείο. Δεν παρέλειψε δε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στην κυβέρνηση Τσίπρα. Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης ευχαρίστησε την Λαγκάρντ εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα για την ευχετήρια επιστολή της και την διαβεβαίωσε για την διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ουσιαστικά, Σταθάκης-Λαγκάρντ δεν αντάλλαξαν απόψεις για το ελληνικό χρέος. Είπαν απλώς ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης θα συζητηθεί και η υπόθεση ελάφρυνσης του χρέος, κάτι που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ.

«Ο Σταθάκης δεν έθεσε στην κ. Λαγκάρντ προβλήματα, ούτε ήρθε να διαπραγματευτεί, δεν ήρθε γι αυτό το λόγο. Εθιμοτυπικά ήρθε μιας και βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και είχε προηγηθεί η επιστολή της κ. Λαγκάρντ την οποία γνώρισε για πρώτη φορά» υποστήριζαν πηγές από το ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν επίσης ότι η συμφωνία του Αυγούστου δεν έγινε με το ΔΝΤ αλλά με τον ESM ως εκ τούτου «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για κάτι που αποφάσισε με τους ευρωπαίους».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση, η κυβέρνηση θέλει να έχει περάσει κάποια προαπαιτούμενα. Πάνω από τα μισά έχουν ενεργοποιηθεί αλλά για ορισμένα, όπως εξηγούσαν, χρειάζεται να περάσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την εφαρμογή όσων δεν πέρασαν τον Αύγουστο.

Μάλιστα τόνιζαν ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής, το πρώτο ν/σ που θα έρθει θα αφορά στην υλοποίηση του Μνημονίου και θα εξειδικεύει ότι απαιτείται, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών και να ακολουθήσει η ανάμειξη του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε από πλευράς ΔΝΤ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ενώ από ελληνικής πλευράς συνόδευαν τον υπουργό ο πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, που αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.