ATHENS

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ GREXIT: Ευρωπαϊκά «όχι» στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα !

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον «λευκό καπνό» στις Βρυξέλλες, πληθαίνουν οι φωνές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που εκφράζουν την αντίθεση τους στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Κροατία εξέφρασε την αντίθεση της στην ιδέα της προσωρινής χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό EFSM, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε την πρόθεση του να φέρει την συμφωνία στο κοινοβούλιο, παρόλο που όπως είπε δεν είναι υποχρεωτικό.

Αρκετοί πολιτικοί δεν διστάζουν να αναπαράγουν ξανά στερεότυπα περί τεμπέληδων Ελλήνων, που απομυζούν την ΕΕ, αποφαινόμενοι πως το «πρόβλημα είναι ελληνικό».

«Αποκλειστικότητα της ευρωζώνης»

«Όχι» στην ιδέα της προσωρινής χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό EFSM, ο οποίος συστήθηκε το 2010, με τις οικονομικές εγγυήσεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ είπε η Κροατία, δια του ΥΠΟΙΚ, Μπορίς Λάλοβατς, ο οποίος υποστήριξε ότι το οικονομικό βάρος ενός νέου προγράμματος-γέφυρα θα πρέπει να αναλάβουν αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Λάλοβατς διευκρίνισε ότι η χώρα του δε συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό, αλλά και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Οι ενστάσεις τους διατυπώθηκαν λίγο αφότου η Κομισιόν, όπως έγραψαν οι FT, έστειλε το επίσημο σχέδιό της για τη χρησιμοποίηση κονδυλίων του EFSM για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι αντιρρήσεις στη συμμετοχή της χώρας του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του EFSM έχει εκφράσει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Έγκριση

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι θα υποβάλει τις λεπτομέρειες ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας στο κοινοβούλιο για συζήτηση και θα ζητήσει την έγκρισή του.

«Αν και στη χώρα μας το βήμα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, πρόθεσή μου είναι να το υποβάλω στο κοινοβούλιο για συζήτηση και πιθανή έγκριση (…) επειδή υπάρχουν πολλά κεφάλαια που οι ισπανοί φορολογούμενοι καλούνται να εγγυηθούν», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι ενώπιον του Κογκρέσου των βουλευτών (Κάτω Βουλή).

Σύμφωνα με μία εκτίμηση που διατύπωσε προχθές ο Μαριάνο Ραχόι, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι Ισπανοί αντιπροσωπεύει το 12% του τρίτου σχεδίου βοήθειας προς την Αθήνα, συνολικού ύψους 82 έως 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαι διατεθειμένος η υπόθεση να τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ωστόσο ο Ραχόι, ο οποίος είναι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος που κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν ανέφερε πότε θα υποβληθεί η συμφωνία στο Κοινοβούλιο και υπενθύμισε ότι εξαρτάται από την έγκριση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων.

«Χάθηκε πολύς χρόνος», πρόσθεσε ο Ραχόι, εκτιμώντας πως «είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνετή και να επιδείξει υπευθυνότητα» και πως θα είναι «δύσκολο» να αποφευχθεί «η απογοήτευση» του ελληνικού λαού.

Οι Έλληνες ζουν πολύ καλά!

Ενώ με σκληρό τόνο, η επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Λιθουανίας, Λορέτα Γκραουζινιένε, εναντιώθηκε στη βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα μέσω του τρίτου πακέτου στήριξης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λιθουανίας, επισήμανε πως: «Ο λαός της Λιθουανίας δεν επιθυμεί να καλύψει το ελληνικό χρέος. Οι Έλληνες ζουν πολύ καλά και δεν δουλεύουν όσο δουλεύουμε εμείς στη Λιθουανία. Επιπλέον, οι συντάξεις στη χώρα μας είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα».

Κατά τον Λιθουανή πολιτικό, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική Βουλή θα καταφέρει να περάσει και στη συνέχεια να εφαρμόσει το υπάρχον πρόγραμμα. Σημείωσε, δε, πως ακόμη και αν καταφέρει να υπερψηφίσει το πρόγραμμα, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα λυθεί.

«Το πρόβλημα είναι της Ελλάδας. Οι Έλληνες ήταν εκείνοι δανείστηκαν χρήματα και έπρεπε να το σκεφτούν τότε που τα έπαιρναν. Το μεταρρυθμιστικό πλάνο ενδέχεται να ακολουθήσει τη μοίρα του και να επιστρέψουμε ξανά στην αρχή».



ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.