ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανατροπή των ενεργειακών θεμάτων στην Μεσόγειο !!!

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίγιεφ, το Ιράν, το Ισραήλ και η Κύπρος θα μπορούσαν να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ανατολίας (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project -TANAP).

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Αλίγιεφ μιλούσε σήμερα στο συνέδριο με τίτλο Πετρέλαιο-Φυσικό Αέριο στην Κασπία θάλασσα, που διεξάγεται στο Μπακού και μεταξύ άλλων είπε πως στο μέλλον, το Ιράν μπορεί να συμμετάσχει στον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) μεταφέροντας το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη μέσω του ΤΑΝΑΡ ή άλλων διαδρομών. «Έχουμε δει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν τα ενεργειακά έργα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρίσκεται συχνά στις εκδηλώσεις μας και υποστηρίζει τα έργα αυτά. Επιπλέον, στηρίζει επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν προς την Ευρώπη» είπε ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, το Ιράκ «μια χώρα με τεράστιους ενεργειακούς πόρους, επίσης ενδιαφέρεται για συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

«Έχουμε διαπραγματευτεί με το Ισραήλ και την Κύπρο, και λένε ότι μπορούν να μεταφέρουν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της υποδομής του Αζερμπαϊτζάν, η οποία διέρχεται μέσω της Τουρκίας» είπε χαρατκηριστικά.

Η μεταφορά φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα μέσω του TANAP, ένα έργο τεράστιας σημασίας όσον αφορά τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας και των χωρών της ΕΕ και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, είπε.

Με 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως αρχικά, ο όγκος του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται σταδιακά θα αυξηθεί έως τα 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και ακολούθως στα 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 10-11 δισ. δολάρια.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...