ATHENS

Η «Μεγάλη» Τετάρτη του Α.Τσίπρα ! Οι επιπλέον διαρροές του «’Όχι» το «μαξιλάρι» των 120 και οι εκλογές !

Την «Μεγάλη» του Τετάρτη εν μέσω θέρους αναμένεται να ζήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ψηφοφορία για το δεύτερο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Κυριότερος εφιάλτης για το Μέγαρο Μαξίμου ο κίνδυνος να αυξηθούν και άλλο και οι διαφωνούντες βουλευτές ως προς τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή με κίνδυνο η κυβέρνηση να κατέβει κάτω και από το «μαξιλαράκι» των 120 βουλευτών (στην προηγούμενη ψηφοφορία από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής συνεργασίας υπερψήφισαν οι 123) οπότε σε μια τέτοια περίπτωση όλα είναι πιθανά.

Μάλιστα οι πληροφορίες για νέες «διαρροές» στην… κυβερνητική μειοψηφία, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σχολιάζονται εντόνως και από ξένα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των FT που συνυπογράφουν ο Kerin Hope και ο Tony Barber, η σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να υποστεί έντονη πίεση, αν κατ΄ αυτούς όχι απαραίτητα θανατηφόρα.

Όπως αναφέρουν οι δύο ξένοι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να προστεθούν στους 39 που είτε καταψήφισαν είτε ψήφισαν παρών στην περασμένη ψηφοφορία και οι οποίοι επικαλούνται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν ακόμη οι FT, «μια τέτοια εξέγερση δεν θα ρίξει αναγκαστικά κάτω το κόμμα ούτε θα διακινδυνεύσει απαραιτήτως το πακέτο ύψους 86 δισ. ευρώ. Θα αυξήσει ωστόσο την πιθανότητα νέων εκλογών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, αυτές όμως θα είχαν επιπτώσεις στις πιθανότητες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια γενναία ελάφρυνση του χρέους», σημειώνουν οι αρθρογράφοι.

Οι δανειστές της Ελλάδας λένε ότι δεν θα εξετάσουν μια ελάφρυνση του χρέους έως ότι οι εμπειρογνώμονες τους ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση για το νέο πρόγραμμα. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει, εάν πραγματοποιηθούν εκλογές τον Οκτώβριο.

Το γεγονός όμως ότι την Τετάρτη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τη φορολογία στους αγρότες αλλά και το περιβόητο ταμείο των 50 δισ. ευρώ ίσως αυξήσει τις διαρροές πάνω και από τις 4 και αυτές μπορεί να προέλθουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται από αγροτικές κυρίως περιοχές.

Σε περίπτωση όμως που οι διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσουν τις 41 με 42 τότε θεωρείται σίγουρο πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Εκλογές πριν το κλείσιμο της οποιασδήποτε συμφωνίας με τους δανειστές ή μετά είναι ένα ζητούμενο.

Όλα θα εξαρτηθούν πόσο κάτω από τους 123 θα πέσουν οι ψήφοι στο κυβερνών κόμμα.

Βέβαια υπάρχει και ο ποιοτικός παράγοντας. Από τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν οι 32 ψήφισαν «Όχι», οι 6 δήλωσαν «Παρών» ενώ ένας απουσίαζε.

Εάν αυτοί οι εφτά μετουσιωθούν σε ξεκάθαρο «Όχι» την Τετάρτη τότε το εσωκομματικό μέτωπο κατά του Α.Τσίπρα θα δείξει σημάδια παγίωσης και κατεύθυνσης ρήξης.

Η μέχρι τώρα στάση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν επιθυμεί ούτε την εσωκομματική ρήξη αλλά ούτε και την ανάδειξη θέματος ηγεσίας, παρόλα αυτά οι εκατέρωθεν βολές είναι συνεχείς. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνεχίζει να «πυροβολεί» την συμφωνία μέσω άρθρων στην ιστοσελίδα Iskra.

Στο άρθρο με τίτλο: «βαδίζοντας για νέο Μνημόνιο: οι επιπτώσεις των πρώτων μέτρων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η συμφωνία που επικύρωσε η ελληνική Βουλή στις 15/7/2015 αποτελεί τη βάση για ένα τρίτο μνημόνιο και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του Σύριζα.

Είναι υφεσιακή, αντιαναπτυξιακή, επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και βάζει τη χώρα σε καθεστώς εποπτείας και εξάρτησης νεοαποικιακού τύπου. Πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί (…) Η κυβέρνηση Σύριζα οφείλει να αποσύρει τη συμφωνία και να επιστρέψει στο πρόγραμμα με το οποίο ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές και το ιστορικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε υπέρμαχος των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ, και του «Όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα «Αυγή» σε δημοσίευμα της κατηγορεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο αποκαλεί «μαθητευόμενο υπουργό».

Από την πλευρά του Γ.Βαρουφάκης και σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano αναφέρει:

«Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε.

Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία» και τονίζει: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ενα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό».

Και ως να μην έφταναν όλα αυτά, αίτημα 109 μελών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος σε σύνολο 201 ζητούν σύνοδό της το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Τα 109 μέλη της Κ.Ε. που ζητούν την άμεση συνεδρίαση του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου καλούν «τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων».

Ταυτόχρονα είναι αρκετά πιθανό η Κ.Ε. να αποφασίσει τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου που μπορεί να συγκληθεί άμεσα με τη σύνθεση του προηγούμενου συνεδρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή, ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του κόμματος.

Όλα αυτά βέβαια θα καθοριστούν λίγο έως πολύ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης και κατά πόσο οι διαφωνούντες βουλευτές θα νιώσουν ενισχυμένοι ή αποδυναμωμένοι από το αποτέλεσμά της.

Πάντως η ερχόμενες ημέρες για τον πρωθυπουργό θα είναι ημέρες έντονης εσωκομματικής διεργασίας, όλα αυτά την ώρα που η ανασχηματισμένη κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε ένα λεπτό από το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της. Το αν θα καταφέρει σε πρώτη φάση ο Α.Τσίπρας να ελέγξει το εσωτερικό του κόμματος, που ανέδειξε στην εξουσία ή αν θα συμπαρασυρθεί από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που σοβούν στο εσωτερικό του είναι κάτι που μένει να δούμε.

Και μπορεί να ήταν έως και ενδιαφέρον το σκηνικό αυτό, ως πολιτική άσκηση, εάν η χώρα δεν ήταν στο τραγικό σημείο που βρίσκεται σήμερα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.