Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ !!! Αυτά είναι τα 8 μέτρα – «φωτιά» !!!

Αντιπρόταση 10 σελίδων που συμπεριλαμβάνει, πάγωμα του βασικού μισθού, μειωμένες τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού, δύο συντελεστές ΦΠΑ και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα παρουσιάσουν οι δανειστές στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα βασικά σημεία της πρότασης σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η «Καθημερινή», είναι τα ακόλουθα:

1. Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Είναι χαμηλότεροι από τους στόχους που υπήρχαν (3% το 2015 και 4,5% το 2016). Ο στόχος αυτός για να επιτευχθεί το 2015 υπολογίζονται περίπου 3 δις μέτρα για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

2. Ο ΦΠΑ θα έχει δύο συντελεστές 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα και τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Εκεί έχει ευελιξία η κυβέρνηση να διαλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα μπουν σε αυτή την κατηγορία. Όσα περισσότερα τρόφιμα μπουν στην κατηγορία του 23% τόσα πιο πολλά τα έσοδα.

3. Ασφαλιστικό: Ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0.25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.

4. Εργασιακό: Να παύσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων, όχι αύξηση βασικών μισθών.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Να περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

7. Να επανεξεταστεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά.

8. Καμία αναφορά σε ελάφρυνση χρέους


Ανάλυση Wall Street Journal: Που υποχωρούν οι δανειστές

Οι πιστωτές της Ελλάδα κράτησαν σκληρή στάση, αλλά έκαναν και μερικές υποχωρήσεις στη νέα πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η πρόταση των δανειστών που διαμορφώθηκε μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο την Δευτέρα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Οι παραπάνω αριθμοί είναι σαφώς χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υψηλότεροι από αυτούς που επιθυμεί η Αθήνα, σημειώνει η WSJ.

Επίσης, με βάση την παραπάνω πρόταση η Ελλάδα καλείται να μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 0,25% -0,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2016.

Μικρές παραχωρήσεις φέρεται να έχουν κάνει οι δανειστές και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η πρόταση που θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν προβλέπει νέα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αντί για την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει τις απολύσεις, οι δανειστές ζητούν επανεξέταση του μοντέλου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ακυρώσει μέτρα που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την WSJ, η πρόταση των πιστωτών προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από αυτούς που έχει προτείνει η Ελλάδα. Ειδικότερα, προβλέπει δύο συντελεστές στην κλίμακα του 11% και του 23% που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...