Ο Κέρβερος-τρόικα, που ξεσκίζει τις σάρκες της Ελλάδας!!!

Με τον Κέρβερο της ελληνικής μυθολογίας παρομοιάζει ο Economist την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας.


 Στη χθεσινή στήλη Charlemagne με τίτλο «Το κυνηγόσκυλο της κόλασης του ευρώ», το βρετανικό περιοδικό εξηγεί πως ήρθε ώρα να αναδιαμορφωθεί η τρόικα που διαχειρίζεται τις διασώσεις της Ευρωζώνης και εικονογραφεί την κατάσταση των τεσσάρων χωρών που έχουν μπει σε πρόγραμμα της τρόικας ως μια οικονομική κόλαση, η έξοδος απ' την οποία μέσω λιτότητας ρίχνει τους πολίτες τους πάνω στο τέρας με τα τρία κεφάλια:

 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Μήπως το τέρας ξεσκίζει πάρα πολλή σάρκα από τις χώρες που υποτίθεται ότι σώζει; Και εν πάση περιπτώσει ποιος ελέγχει το κτήνος;», αναρωτιέται το περιοδικό. Αφού πρώτα εξηγεί γλαφυρά την υποδοχή που απολαμβάνει η τρόικα στην κοινή γνώμη Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Κύπρου, εστιάζει στην τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τα αξιοπρόσεκτα σημεία του δημοσιεύματος είναι τα εξής:

 * Η αδύναμη ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει με εξευτελισμό στις ευρωεκλογές και «αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε κούρεμα μεγάλου μέρους τους χρέους». Καθώς τα προγράμματα διάσωσης λήγουν, η τρόικα τρώει τα ψωμιά της και όλες οι πλευρές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν πως «στηρίζεται σε μια αμφίβολη νομική βάση και είναι ασύδοτη σε ανησυχητικό βαθμό».

 * Ο Σαμαράς «ιδιωτικώς πιστεύει» ότι το ΔΝΤ τηρεί απαισιόδοξη στάση για να πιέσει τους Γερμανούς. Για το ΔΝΤ το πρόβλημα είναι οι μεταρρύθμισεις, που δεν προχωρούν. 

 * Σε μια παράγραφο το περιοδικό περιγράφει «σκυλίσιες μέρες» των Ευρωπαίων, που προσπαθούν να βάλουν τάξη στους μηχανισμούς εποπτείας και διάσωσης, τις ενστάσεις της Γερμανίας και την πεποίθηση πως η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «συνταγή παράλυσης». 

 * Μια επιλογή θα ήταν να αναλάβει εξ ολοκλήρου την υπόθεση σωτηρία το ΔΝΤ, που είναι «πιο έμπειρο και ανεξάρτητο από την Κομισιόν». Ο Economist υποθέτει πως οι απώλειες θα έπρεπε να επιβληθούν σ' αυτούς που το άξιζαν, «τις τράπεζες που δάνεισαν φθηνό χρήμα σε απερίσκεπτους δανειολήπτες».

 * Τελικά, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα πρέπει ίσως για πάντα να συνεργάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις νομισματικών ενώσεων. Ομως, οι Βρετανοί θεωρούν πως η παρουσία της ΕΚΤ αποτελεί «ανωμαλία» και είναι «το πρώτο κεφάλι απ' το τέρας που θα πρέπει να κοπεί». 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...