ATHENS

Ολική «ανακαίνιση» του Στόλου κυρίων σκαφών επιφανείας του ΠΝ και αμυντική συνδρομή της Γαλλίας έναντι Τουρκίας !


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν σήμερα στις 10:00 την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Φλοράνς Παρλί και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες για λογαριασμό των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. 

Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. 

Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως. 

Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belharra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. 

Ελλάδα-Γαλλία - Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία...

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). 

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. 

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. 

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Εκσυγχρονίζεται το Πολεμικό Ναυτικό Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική. 

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. 

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες. 

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. 

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. 

Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες. 

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. 

Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belharra από την Γαλλία...

 Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια «ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας». «Η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει, μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες μας έχουν ήδη αναπτύξει ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης» συμπλήρωσε. 

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Γαλλία «έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό, βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. «Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της». «Στο πλαίσιο αυτής της νέας σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας, μετά τα 24 μαχητικά Rafale, ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες γαλλικές φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία στο αμυντικό σκέλος και το deal με την Γαλλία δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας οι συγκεκριμένες φρεγάτες επελέγησαν καθαρά για τις δυνατότητές τους.

Ε.Μακρόν: 

Εχουμε κοινό όραμα «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου. «Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. 

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων». Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές». 

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafale και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», ανέφερε ο κ. Μακρόν. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία είπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που επέδειξε πολεμοχαρείς τάσεις το 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό της για να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

Και συνέχισε: 

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις το να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας αλλά είναι άμυνα. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Γαλλίας, έχουμε τεράστια ιστορική φιλία αλλά τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν στραφεί γύρω από τον εαυτό τους. Να είμαστε ρεαλιστές και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι υποκατάσταση αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για εμάς τους ίδιους και προστατεύουμε τον εαυτό μας». 

Δείτε όσα είπαν:

 



 ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.