Η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό το «δωρεάν» self test της Siemens για εργαζόμενους: «Αλλιώς δεν ανοίγουμε» !


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα θα ανακοινωθεί η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και σχετικές διευκρινήσεις για τα «δωρεάν» (;) self test. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν πρόκειται να γίνει άμεσα και δεν είναι διόλου απίθανο να πάει για μετά τις 15 Απριλίου, κάτι το οποίο όμως μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν εξελίξεις και αφορούν τα self test, τα οποία η κυβέρνηση αναμένεται να προμηθευτεί από τη γνωστή εταιρεία, Siemens. 

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται σήμερα στις 18.00 στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας να κάνει ανακοινώσεις για τα self test κορωνοϊού, για τα οποία θα υπάρχουν στοιχεία υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες, όπως π.χ. για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες (ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακριβώς) θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στα καταστήματα που θα ανοίξουν να κάνουν ανά τακτά διαστήματα τεστ, με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θεωρεί πως θα γίνει με πιο ασφαλή τρόπο το άνοιγμα της αγοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητείται παράλληλα από τους πολίτες να δηλώνεται το αποτέλεσμα που θα προκύπτει από τα self test -εάν είναι θετικό- καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λόγο αυτό, αν και πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε υποστηρίξει πως κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό -είναι κάτι που μένει να εξακριβωθεί. Αναλυτικότερα, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».

Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση προμήθειας 10 εκατομμυρίων self test από την κυβέρνηση, καθώς μετά την αποκάλυψη πως η Siemens τα έβγαλε σε κυκλοφορία την ίδια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις έχουμε μία ακόμη εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (παραμονές Εθνικής επετείου) αναρτήθηκε έγγραφο που περιλαμβάνει σοβαρές ενδείξεις φωτογραφικού διαγωνισμού για περί του διαγωνισμού για την προμήθεια 10 εκατ. self test.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την χρονική συγκυρία, καθώς το θέμα ξέπεσε επειδή ήρθε μέσα στη νύχτα, αλλά και παραμονές της επετείου για την 25η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχετικό έγγραφο, ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις ημέρες (συμπεριλαμβανομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου) και θα λήξει την Κυριακή 27 Μαρτίου. 

Η δε προμήθεια του υλικού θα πρέπει να γίνει το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Πρόκειται για τόσο στενά χρονικά περιθώρια που μπορούν να τηρηθούν μόνον εάν κάποιος έχει ήδη προχωρήσει σε προεργασία για την παραγγελία και αποθήκευση τόσων self test.

Υπενθυμίζεται πως η Siemens είναι η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που πήρε άδεια προ ημερών για τα self test. 

Το παζλ της νυχτερινής προκήρυξης μίας τόσο σπουδαίας -κατά την κυβέρνηση- πρωτοβουλίας συμπληρώνεται από την «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» που δημοσιεύτηκε επίσης μέσα στη νύχτα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς), με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει πως το τεμάχιο εκτιμάται σε τιμή 4 ευρώ. 

Διαβάστε την Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης των 40 εκατ. ευρώ:



ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...