Εφιαλτικές προβλέψεις της Goldman Sachs για την Ευρωζώνη !


Με ανησυχία παρακολουθούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την πανδημία του κορoνοϊού να «μολύνει» ολοένα και βαθύτερα την οικονομία.

Παρότι είχαν προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις, το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν πτώση κατά 30% με 40% φανερώνει ότι το πλήγμα του κορωνοϊού στον Προϋπολογισμό θα είναι βίαιο. 

Σε αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις δεν έχει προσμετρηθεί η συνέχιση του lockdown τον Απρίλιο, οπότε η μόνη οικονομική δραστηριότητα θα εξαντληθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα γκισέ των φαρμακείων.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις της Goldman Sachs...

Η Goldman Sachs δημοσιοποίησε ένα ειδικό report για τον κορoνοϊό και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Το ευχάριστο είναι ότι η Ελλάδα αυτήν τη φορά δεν αποτελεί το σημείο αναφοράς (case study). Το ανησυχητικό είναι ότι στο κάδρο μπαίνουν Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, κάτι που ισοδυναμεί με αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Ποια είναι η βασική πρόβλεψη της GS; Ότι το Χρέος της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ της και στο 120% για την Ισπανία και τη Γαλλία!


Συνυπολογίζοντας τη βαθιά ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα που ήδη λαμβάνουν οι χώρες του Νότου, που έχουν χάσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές από την πανδημία, η GS εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας και της Ισπανίας θα φτάσει στο 10%, της Γαλλίας στο 7%. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι με αυτήν προοπτική, εγείρονται, πλέον, φόβοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα όλου του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλία θα πρέπει να «τρέξει» πρωτογενή πλεονάσματα 1,3% για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διατηρήσει το Χρέος της στα επίπεδα των προηγούμενων πέντε ετών, αλλά σε συνθήκες υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ.

Ακόμα πιο εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αναλυτές περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως Johnson & Johnson, JPM, Goldman Sachs, International Business Machines, Procter & Gamble, Boeing. Ήδη, η Goldman Sachs προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο και ανεργία στο 15%, ενώ η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα βυθιστεί κατά 30%. 

Ωστόσο, η εκτίμηση που έσκασε σαν βόμβα ήρθε από τον James Bullard, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, ο οποίος «βλέπει» την ανεργία στο 30% και την πτώση του ΑΕΠ στο 50%!



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...