Σοκ ! Για τι μας προετοιμάζουν; Ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην ιδιοκτησία ακινήτων με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή;


Απόψεις σαν κι αυτές του καθηγητή του UCLA για την ιδιωτική ιδιοκτησία κατοικίας πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα!!

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια εξέφρασε τις απόψεις του για την αλλαγή του κλίματος αμφισβητώντας την αμερικανική ιδιωτική ιδιοκτησία σπιτιών ως απάντηση στην αλλαγή του κλίματος, ιδιαίτερα μετά τις δασικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια.

Ο καθηγητής Kian Goah, επίκουρος καθηγητής πολεοδομικού σχεδιασμού στο UCLA, του οποίου η τεχνογνωσία περιλαμβάνει τον αστικό οικολογικό σχεδιασμό, τη χωροταξική πολιτική και την κοινωνική κινητοποίηση στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας αστικοποίησης, υποστήριξε σε μια συνέντευξη του στο «The Nation» ότι αυτό που κάνει το δάσος της Καλιφόρνιας ακόμα χειρότερο για πυρκαγιές είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός. 

Ο υπότιτλος του λέει ότι «αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις πόλεις ασφαλείς ενόψει της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αμφισβητήσουμε σοβαρά το ιδανικό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας σπιτιών».

«Ναι, η κλιματική αλλαγή εντείνει τις πυρκαγιές, αλλά οι τρόποι με τους οποίους σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε τις πόλεις μας τις καθιστά ακόμη πιο καταστροφικές. Η ανάπτυξη των αστικών περιοχών κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα κυριαρχείται από την οικονομική ανάπτυξη, τις φιλοδοξίες της ιδιοκτησίας σπιτιού και την πίστη στη σημασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», γράφει.

Ο Goah συνέκρινε δύο ιδέες σκέψης: την αμερικανική παράδοση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και τις συλλογικές θεωρίες ιδιοκτησίας.

Θεωρεί ότι η αιτία του προβλήματος είναι η ιδιωτική ιδιοκτησία σπιτιού και συνηγορεί υπέρ των «πιο συλλογικών» πόλεων.

Ορισμένα παραδείγματα που ανέφερε για δημόσια στέγαση εφαρμόστηκαν στην πράξη από τους Ilhan Omar, Alexandria Ocasio Cortez και Bernie Sanders. Μια άλλη λύση θα ήταν η συνεταιριστική στέγαση και οι κοινοτικές γαίες.

Υποστηρίζει ότι η δημόσια στέγαση θα έδινε περισσότερη δύναμη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε αντίθεση με το «αγροτικό ιδεώδες του Τζέφερσον». Το «αγροτικό ιδεώδες του Τζέφερσον», η φθηνή ενέργεια και η ατομική ιδιοκτησία «δημιούργησαν τα φλεγόμενα τοπία που βλέπουμε σήμερα».

Ο Goah κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρέπει κανείς να αμφισβητήσει σοβαρά το αμερικανικό όνειρο για την απόκτηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας ενάντια στα σύγχρονα ζητήματα.

«Τα ιδεώδη του αμερικανικού ονείρου που έχουν ενσταλάξει για περισσότερα από 150 χρόνια θα είναι δύσκολο να διαλυθούν. Χρειαζόμαστε ένα άλλο δρόμο διαφυγής – μακριά από τις ιδεολογίες ιδιοκτησίας και προς πιο συλλογικές, υγιείς και δίκαιες πόλεις ».
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...