Πρώτη φορά στην Ιστορία της η Ελλάδα δανείζεται με... αρνητικό επιτόκιο !


Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το τι θα γίνει στην ελληνική οικονομία τα αμέσως επόμενα χρόνια καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο!

Συνήθως τέτοια επιτεύγματα γινόντουσαν με γερμανικά ομόλογα.

Κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο έσπασε το φράγμα του μηδέν και έκλεισε στο - 0,020% .

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 2,71 φορές (έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση).

Η εξέλιξη έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την επιτυχημένη επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική οικονομία έγινε... ελβετική. Ούτε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2009 αντίθετα θα λέγαμε πως το 2009 ήταν πολύ καλύτερη από σήμερα.

Άλλωστε τώρα ο λόγος χρέους/ΑΕΠ είναι «διαστημικά» αρνητικός σε σχέση με το 2009. Αυτό είναι και ένα δείγμα του πως οι σύγχρονες οικονομίες λειτουργούν με εντελώς «φανταστικές» παραμέτρους και άλλα κριτήρια που εξαρτώνται από παρασκηνιακά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τότε οι αγορές ΔΕΝ ήθελαν ανάκαμψη της οικονομίας ενώ τώρα την θέλου. Προφανώς η Ελλάδα έχει τώρα κάποια γεωπολιτική χρησιμότητα την οποία δεν την είχε τότε. 

Τόσο απλά...







ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...