Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια ! Τι θα δούμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη !


Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Βροχές, θυελλώδεις άνεμοι, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνθέσουν το σκηνικό του καιρού αυτό το σαββατοκύριακο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήδη χιονίζει, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ηδη για το κύμα κακοκαιρίας που προβλημάτισε τους μετεωρολόγους τις προηγούμενες ημέρες έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν εκδοθεί οδηγίες για την προστασία των πολιτών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας «Ωκεανίς» θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Το Σάββατο και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονται, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η Αττική, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής, θα βρεθεί στον θερμό τομέα της κακοκαιρίας, κάτι που σημαίνει ότι χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ...

Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση και οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Αναμένονται βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Η «Ωκεανίς» φέρνει όμως και θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως 8-9 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο τοπικά ή έντασή τους θα φτάσει τα 10 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές οι οποίες από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 6 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονιά στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και βαθμιαία στα πεδινά της Θεσσαλίας και στις υπόλοιπες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ενδεικτικά στην ανατολική στέρεα 300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 400-500 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα Θ με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 και το βράδυ 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά. Χιονοπτώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Στα νοτιά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία από το απόγευμα στα ορεινά - ημιορεινά και από τις βραδινές ώρες στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κέλσιου.










ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...