Γερμανική βόμβα απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης !


Deutsche Bank και Commerzbank μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα!

Mια είδηση-βόμβα στη κυριολεξία για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Με την ατάκα«στη φύση, τα μεγαλύτερα ζώα τρώνε τα μικρότερα» ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Jörg Kukies εκτίμησε ότι οι τράπεζες-κολοσσοί της χώρας Deutsche Bank και Commerzbank μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μάλιστα πριν τις Ευρωεκλογές του Μαίου!

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι με απανωτά δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια έκανε αναφορά στο χρεοκοπημένο κολοσσό της γερμανικής οικονομίας (Deutsche Bank) ο οποίος παρότι άλλαζε διευθύνοντες συμβούλους δεν μπορούσε να έλθει στα ίσα του.

Οι τιμές των μετοχών τόσο της Deutsche Bank όσο και της Commerzbank είναι χαμηλές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Jörg Kukies σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η Sueddeutsche Zeitung.

«Στη φύση, τα μεγαλύτερα ζώα τρώνε τα μικρότερα», είπε ο Κούκις στην εφημερίδα. «Στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αυτού του είδους οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους μετόχους και τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων, το κράτος απλά ορίζει το (ρυθμιστικό) πλαίσιο», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι συζητά με τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων όσον αφορά το μέλλον τους, ενώ χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί σχεδίων συγχώνευσης της Ντόιτσε Μπανκ και της Κόμερτσμπανκ «σεναριολογία».

Ωστόσο, κατά δημοσιεύματα στο Βερολίνο, η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Γερμανίας πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Jörg Kukies>Από την Goldman Sachs υφυπουργός Οικονομικών [παλαιότερο δημοσίευμα]

Μόλις έγινε γνωστή η τοποθέτηση του Γεργκ Κούκις στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η γερμανική αριστερά σχολίασε με νόημα: «Έκαναν τους εμπρηστές πυροσβέστες». 

Το πρώην αφεντικό της Goldman Sachs για τη Γερμανία και την Αυστρία υπήρξε μια αμφιλεγόμενη επιλογή, εάν σκεφτεί κανείς ότι ως το Νο2 του υπουργείου Οικονομικών, είναι πια υπεύθυνος για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο έως πρότινος υπηρετούσε. 

Και είναι τουλάχιστον ειρωνικό που ως το δεξί χέρι του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, καλείται τώρα να «ξεκλειδώσει» την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να δώσει τέλος σε μια κρίση στην οποία ο πρώην εργοδότης του έβαλε, ως γνωστόν, το δικό του «λιθαράκι».


Ασφαλώς, η αναρρίχηση ενός ακόμα τραπεζίτη της Goldman Sachs στα ανώτερα κυβερνητικά αξιώματα, κάθε άλλο παρά είδηση αποτελεί. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν υπήρξε βετεράνος της Goldman Sachs, όπως ο Χανκ Πόλσον και ο Ρόμπερτ Ρούμπιν πριν από αυτόν. 

Από το «φυτώριο» της Goldman βγήκαν επίσης ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, καθώς και ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του, Στιβ Μπάνον. Αλλά και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, ξεκίνησαν την καριέρα τους στην πανίσχυρη επενδυτική τράπεζα της Wall Street.

Μετά από αυτά, μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη που ο Κούκις επέλεξε –όπως και τόσοι άλλοι πριν από αυτόν- να απαρνηθεί την καλοπληρωμένη θέση του στον ιδιωτικό τομέα για την εξουσία της κυβερνητικής καρέκλας. Έστω και εάν από το 1 εκατ. ευρώ που φημολογείται ότι έβγαζε στη Goldman Sachs, έχει πλέον προσγειωθεί στα 160.000 ευρώ το χρόνο.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι ο διορισμός του στο υπουργείο Οικονομικών δεν «ξένισε» τους Γερμανούς. Στα ευρωπαϊκά πηγαδάκια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να ξεχάσουν το ρόλο που έπαιξε η Goldman Sachs στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όταν μέσω του γνωστού πια «αμαρτωλού» swap, βοήθησε την Αθήνα να κρύψει από τις Βρυξέλλες το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν στη Handelsblatt ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που ως πρώην δήμαρχος του Αμβούργου διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία αλλά ελάχιστες σχέσεις με το διεθνές finance, ήθελε μέσω της επιλογής του Κούκις να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Η Γερμανία δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις του Νότου για δημοσιονομική χαλάρωση και δεν προτίθεται να αρχίσει να ξοδεύει χρήματα που δεν διαθέτει, προκειμένου να τονώσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Κάπως έτσι, ο Κούκις έγινε ο άνθρωπος του Σολτς για τις δύσκολες αποστολές, όπως άλλωστε έδειξε και η παρουσία του στις κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εκεί, το πρώην αφεντικό της γερμανικής Goldman Sachs καλείται να βρει μια σχεδόν αδύνατη ισορροπία, ανάμεσα στην απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα του χρέους και στις τεράστιες πολιτικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε αυτή στο εσωτερικό της Γερμανίας. 

Εάν το δίδυμο Κούκις-Σολτς φανεί πολύ μαλακό απέναντι στην Αθήνα, θα βρει απέναντί του όχι μόνο το ακροδεξιό AfD και τους φιλελεύθερους του FDP, αλλά ακόμα και το CSU, δηλαδή το αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία.

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε, το μέλλον έρχεται…












ΠΗΓΗ: sahiel.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...