Ζούμε στην εποχή του «τρελού καιρού»: Μετά τις βροχές και τις καταιγίδες έρχεται ο «καύσωνας της χιλιετίας» !


Και ενώ έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για έντονα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους σε διάφορα σημεία της χώρας αμέσως μετά αναμένεται ο καύσωνας της χιλιετίας που θα πλήξει την Ευρώπη.

Οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου και να διασωθούν τα ψάρια! Απίστευτα πράγματα.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να σπάσει τα επόμενα 24ωρα πολλά ρεκόρ, ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι επιστήμονες καθώς κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ιβηρική χερσόνησο, όπου σημειώνονται θερμοκρασίες – ρεκόρ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για θερμοκρασίες άνω του φυσιολογικού που θα συνεχιστούν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Αν και η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο κυμαίνεται στους 35 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το skynews, τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου!

Μάλιστα, όπως αναφέρει το skynews δεν αποκλείεται ακόμα και να σπάσει το ρεκόρ των 47,8 βαθμών Κελσίου που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου του 1977.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές μέχρι τον Οκτώβριο.

Το σύστημα υψηλής πίεσης που έρχεται από την Αφρική αναμένεται να μετατρέψει σε φούρνο και τη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η χώρα «βράζει» εδώ και αρκετό διάστημα και μέχρι το Σαββατοκύριακο που αναμένονται «σαραντάρια» τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα για τα μέσα προστασίας από τη θερμοπληξία και την αφυδάτωση υπό το φόβο μιας επανάληψης του φονικού καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε στοιχίσει τις ζωές 14.800 ανθρώπων.

Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 39,2 στην πόλη Μπέρνμπουργκ στα ανατολικά, και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου.

Λόγω του καύσωνα και της ανόδου της θερμοκρασίας σε δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τον Ρήνο και τον Έλβα, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία κι οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου.

Την περασμένη εβδομάδα οι Πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.

Αν και οι παραθεριστές αναμένουν συνήθως θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να πλησιάσει τους 50!

Ήδη η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Αemet έχει σημάνει συναγερμό στη μισή χώρα.

Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στα ηπειρωτικά, οι συνθήκες δεν θα είναι πολύ καλύτερες σε παράκτιες περιοχές και θέρετρα όπου συχνάζουν εκατομμύρια ντόπιοι και τουρίστες…

Η Μαδρίτη «έλιωνε»χθες στους 40C, η Σεβίλλη και η Κόρντομπα «ψήνονταν» στους 41C και σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να εκτιναχθεί στους 44 στην περιοχή Μπανταχόζ κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.

Οι Αρχές καλούν τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες -ηλικιωμένους και παιδιά- να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιούν αντηλιακά, να προτιμούν τους κλιματιζόμενους κλειστούς χώρους και να πίνουν άφθονα υγρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει απόψε κάτω από τους 25 στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, ενώ θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 24ωρα.

«Οι συνθήκες ζεστού και ξηρού θέρους συνεχίστηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας/δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας», δήλωσε ο Τοντ Κρόφορντ, ο επικεφαλής των μετεωρολόγων της Υπηρεσίας.

«Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί τον Αύγουστο, παρόλο που υπάρχουν τώρα μερικές ενδείξεις ότι η χαμηλή πίεση… μπορεί να δώσει τη θέση της σε υψηλότερες πιέσεις κάποια στιγμή τον Αύγουστο, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο της ακραίας ζέστης τουλάχιστον στο δυτικό άκρο της Ευρώπης».

Η υπηρεσία The Weather Company, η οποία ανήκει στην IBM, παρέχει καιρικές προγνώσεις στους τομείς των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Αύγουστος

Σκανδιναβία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης

Σεπτέμβριος

Σκανδιναβία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη – Δροσερότερη από το φυσιολογικό, εκτός από την Ιβηρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Οκτώβριος

Σκανδιναβία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη – Δροσερότερη από το κανονικό στα νοτιοανατολικά· θερμότερη από το φυσιολογικό στα νοτιοδυτικά

Ιταλία: Σε επιφυλακή η χώρα κατά την πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού
Η σημερινή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα είναι η πιο ζεστή ημέρα από την αρχή του καλοκαιριού στην Ιταλία. Επιφυλακή λόγω της παρατεταμένης ζέστης έχει σημάνει σε συνολικά 18 πόλεις. Μεταξύ αυτών, στη Ρώμη, στην Φλωρεντία, στην Γένοβα, στο Τορίνο, στην Τεργέστη και στην Βενετία.

Στο νησί της Σαρδηνίας επίσης το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η επιφυλακή, που συνδέεται με κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Στη Ρώμη, στην αρχαία αγορά και δίπλα στην αψίδα του Κωνσταντίνου, η Πολιτική Προστασία θα μοιράζει σε ντόπιους και τουρίστες δωρεάν μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό μέχρι τις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα. Όπως αναφέρει ο Τύπος, ρεκόρ σημειώνει και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της μαζικής χρήσης των μηχανημάτων κλιματισμού σε όλη τη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται μείωση της θερμοκρασίας, με πιθανότητα βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας.




















ΠΗΓΗ: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...