Μαρτυρία διασωστών για το Μάτι: «Μας είπαν δεν χρειάζεται να πάτε,Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα» !


Σοκάρουν οι μαρτυρίες των εθελοντών διασωστών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας (ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR), απο την απάντηση που έλαβαν απο τα αρμόδια Υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, όταν ξεκίνησε απο το Νταού Πεντέλης η φονική πυρκαγιά που κατέκαψε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγα λεπτά αφότου είχε γίνει γνωστή η εστία της πυρκαγιάς, οι διασώστες που ήθελαν να σπεύσουν στο Νταού Πεντέλης και στο Νέο Βουτζά, έλαβαν αρνητική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. "Δεν χρειάζεται να πάτε" τους είπαν "Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα"!

"Με το που ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη", αναφέρουν οι διασώστες, "επικοινωνήσαμε άμεσα με τους αρμόδιους φορείς -δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας αποκαλύψω με ποιους ακριβώς- και μας είπαν κατά λέξη «δεν χρειάζεται να πάτε στον Βουτζά και στην Καλλιτεχνούπολη. Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα».

Δεν ήταν άτομα από την Πυροσβεστική. Αρκετές ώρες αργότερα, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, εκτιμήσαμε πως πρέπει να παρακούσουμε τις οδηγίες και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας με την επίλεκτη ομάδα.

"Όταν υπάρχει ένας άνεμος που ξεπερνάει τα 9 Μποφόρ, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Είναι το ίδιο με τις πλημμύρες, στις οποίες συνήθως μας ειδοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται να επέμβουμε. Αυτό κάνουμε πάντα. Στη συνέχεια, είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Δημ.Αναγνωστάκη, τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος μάς έλεγε πού ακριβώς δεν έχουν γίνει έρευνες."

"Επιχειρήσαμε ακριβώς σε αυτά τα σημεία και αύριο θα σαρώσουμε όλη την παράκτια περιοχή.

Σήμερα που ήμασταν εκεί, σε περιοχές που είχαν ψαχτεί από κάποιους, βρέθηκαν άλλα δύο άτομα", εξηγεί στην εφημερίδα, πολύ έμπειρος διασώστης από την επίλεκτη ομάδα. Συνάδελφοί του μας εξηγούν πως «πάντα, σε κάθε καταστροφή, όλα οφείλονται σε αρχική μη αποδοχή του γεγονότος, ως προς το πόσο σοβαρό μπορεί να είναι.

Η όλη κατάσταση ξεκινά από τον συντονισμό, από το πόσο άμεσα κινούνται οι δυνάμεις και το πλήθος των εθελοντών, οι οποίοι πραγματικά εκείνη την ώρα μπορούν να προσφέρουν. Πολλοί κάτοικοι που συναντήσαμε μας έλεγαν ότι «κανένας δεν μας έδωσε οδηγία να φύγουμε».


















ΠΗΓΗ: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...