ATHENS

"Βόμβα": Ετοιμάζουν 850.000 ΑΜΕΣΕΣ ελληνοποιήσεις μεταναστών !


Την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αριθμό που μπορεί να φτάσει και τους 850.000 μετανάστες,ετοιμάζει η κυβέρνηση,μέσα από ένα μπαράζ αλλαγών στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρώσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Εσωτερικών,απλουστεύουν και επισπεύδουν σε εξαιρετικό βαθμό σε νομικό, διοικητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο (πχ ακόμα και με τη δραστική μείωση του παράβολου που πρέπει να πληρώσει ο αιτών/η αιτούσα ιθαγένειας), τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές και όπως διαβάζουμε στο Capital, το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (μαζί με τη Γερμανία) και οι συγκεκριμένες αλλαγές επιχειρούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής του.

Οι αλλαγές αυτές πάντως είναι τόσο μεγάλες όσον αφορά την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση κύκλων της αντιπολίτευσης με τους οποίους ήρθε σε επαφή τοCapital.gr, καθώς εκτιμούν πως αυτή έχει σαφέστατοπροεκλογικό χαρακτήρα με δύο μάλιστα τρόπους.

Αφενός γιατί έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει, το συντομότερο δυνατό, να εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους όσους λάβουν ιθαγένεια και αφετέρου γιατί ελπίζει ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας από μέρους της θα αποτελέσει λόγο εκλογικής στήριξής της από όσους μετανάστες τη λάβουν.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 αυξήθηκαν κατά 138% όσοι έλαβαν ιθαγένεια στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου τους 33.000 έναντι 14.000 το 2015.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital, πως η αλλαγή που αφορά τους όρους απόκτησης ιθαγένειας για όσους μετανάστες έχουν κλείσει 12 χρόνια στην Ελλάδα έχει περάσει μέσω διάταξης.

Έτσι, εφεξής, όποιοι μετανάστες κλείνουν 12 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα, θα μπορούν να αιτηθούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Εκτιμάται ότι γύρω στους 250.000 μετανάστες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Επίσης, με υπουργική απόφαση πέρασαν και οι προσθήκες των αδειών παραμονής στην 7ετία (αορίστου χρόνου, επενδυτών κλπ). Αυτό σημαίνει πως αν ένας μετανάστης έχεις 7 χρόνια μόνιμης διαμονής στη χώρα και έχει λάβει διαδοχικά άδειες παραμονής, θα μπορεί να αιτηθεί την ιθαγένειά του.

Την αμέσως επόμενη περίοδο, μήνα-μήνα, προβλέπεται να περάσουν και άλλες αλλαγές.

Συγκεκριμένα:

• Αν κάποιος μετανάστης είναι πάνω από 65 ετών και γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, θα μπορεί να αιτηθεί την απόκτηση ιθαγένειας, χωρίς να υποβληθεί σε κάποιο τεστ.

• Αν κάποιο παιδί είναι ΑμεΑ, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι 6 ετών ή δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά είναι τουλάχιστον 15 ετών, θα μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας.

Παράλληλα, τον ερχόμενο Ιούνιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το απαραίτητο Λογισμικό για την πραγματοποίηση του τεστ με τις ερωτήσεις, η απάντηση των οποίων (μαζί με τις κατά περίπτωση χρονικές προϋποθέσεις), θα αποτελεί το ''εισιτήριο'' για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, θα υπάρχουν 300 συγκεκριμένες ερωτήσεις, αναρτημένες με τις απαντήσεις τους στο διαδίκτυο.

Κάθε μετανάστης ο οποίος αιτείται την απόκτηση ιθαγένειας θα δεχθεί τυχαία 30 από τις 300 ερωτήσεις. Εφόσον απαντήσει στις 20 από τις 30 σωστά, θα εγκρίνεται το αίτημά του.

Η εικόνα την οποία έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι πως οι νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα ανέρχονται γύρω στους 600.000 υπηκόους τρίτων χωρών.

Γύρω στους 150.000 είναι υπήκοοι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον 50.000 διαμένουν στη χώρα με διάφορες ειδικές άδειες παραμονής, ενώ 50.000 περίπου είναι ομογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και ασυλούχοι ή αιτούντες άσυλο. Δηλαδή πρόκειται για τουλάχιστον 800.000 με 850.000 μετανάστες που διαμένουν νομίμως στη χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

















ΠΗΓΗ: el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.