Παγκοσμίως πρώτη ολική λαρυγγεκτομή σε ασθενή με έναν πνεύμονα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό !


Η πρώτη επέμβαση ολικής λαρυγγεκτομής παγκοσμίως με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών και αναίμακτων χειρουργικών τεχνικών σε 67χρονο ασθενή με έναν πνεύμονα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

H επέμβαση έγινε για τη θεραπεία τοπικά προχωρημένου καρκίνου των φωνητικών χορδών. «Η επέμβαση έγινε πριν έναν χρόνο και σήμερα ο ασθενής είναι καλά, η κατάσταση της υγείας του και η ποιότητα ζωής του είναι εξαιρετική.

Αυτή τη στιγμή είναι σε βουνό και κάνει τη δουλειά του όπως θέλει» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η χειρουργός ΩΡΛ Παναγιώτα Κριεζή και επιπλέον επισήμανε ότι δεν επιθυμούσε δημοσιοποίηση και δημοσίευση του περιστατικού σε διεθνή ιατρικά περιοδικά πριν περάσει ένας χρόνος, προκειμένου να παρακολουθηθεί ο ασθενής και να υπάρχει εικόνα της κατάστασης της υγείας του.

Ο ασθενής προ τριετίας είχε υποβληθεί σε θωρακοσκοπική ολική αφαίρεση του αριστερού πνεύμονα, ενώ στη συνέχεια διαγνώστηκε εκ νέου μετάχρονος και ανεξάρτητος καρκίνος, στον λάρυγγα. H επέμβαση πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών και αναίμακτων χειρουργικών τεχνικών και αποτελεί την πρώτη αναφορά στη διεθνή βιβλιογραφία ολικής λαρυγγεκτομής που διεξήχθη για μετάχρονο λαρυγγικό καρκίνο.

«Λόγω της μεγάλης τοπικής έκτασης του όγκου κρίθηκε αδύνατη η θεραπεία με συντηρητικές μεθόδους, γι αυτό και η χειρουργική θεραπεία κρίθηκε ουσιαστικά θεραπευτικός μονόδρομος. Παρ΄όλα αυτά, θεωρήθηκε ως μια ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση, καθώς η ύπαρξη ενός πνεύμονα περιόριζε δραματικά τη δυνατότητα εφαρμογής σημαντικών χειρουργικών παρεμβάσεων. Η αναζήτηση ανάλογων περιστατικών στη διεθνή βιβλιογραφία απέβη αρνητική, αποκαλύπτοντας το κενό γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση αυτών των ασθενών» διευκρίνισε η κ. Κριεζή.

Το μεγάλο μέγεθος του νεοπλάσματος και η ανάγκη για ριζική επέμβαση από τη μία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός πνεύμονα στον ασθενή από την άλλη, περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα χορήγησης μακράς αναισθησίας, ανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης και απαιτώντας ταχύτατους και ακριβέστατους χειρουργικούς χειρισμούς.

 «Οι δυσκολίες αυτές», συμπλήρωσε η κ. Κριεζή, «ξεπεράστηκαν με τη χρήση του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει το νοσοκομείο, διευκολύνοντας έτσι το έργο της χειρουργικής μας ομάδας, η οποία αποτελείτο από συναδέλφους όλων των εμπλεκόμενων». Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης ήταν εξαιρετικά.

Ο ασθενής αφυπνίστηκε λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης στη ΜΕΘ, οδηγήθηκε στο θάλαμο την επόμενη ημέρα και εξήλθε έχοντας ομαλή μετεγχειρητική πορεία σε μια εβδομάδα. Ακολούθως, έλαβε μετεγχειρητική χήμειο-ακτινοθεραπεία, ενώ ένα έτος μετά, είναι ασυμπτωματικός, χωρίς υποτροπή ή μεταστατική νόσο.

Το περιστατικό παρουσιάστηκε στο 19ο Πανελλήνιο ΩΡΛ συνέδριο (2-5 Νοεμβρίου) στην Αθήνα.ΠΗΓΗ: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...