«Ανέβηκε» ο λογαριασμός για την διάσωση της Monte dei Paschi στα 8,8 δισ. ευρώ ! Ανησυχεί το Βερολίνο για τις δικές του τράπεζες !


Άσχημες είναι οι εκτιμήσεις για την Monte dei Paschi την αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμ της Ιταλίας καθώς για την διάσωσή της απαιτούνται πάνω από 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντί των 5 όπως είχαν αρχικά εκτιμηθεί «ανάβοντας» φωτιές στην ευρωζώνη και ειδικά στο Βερολίνο που ανησσυχεί πλέον για το δικό του τραπεζικό σύστημα.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τελικώς χρειάζεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 8,8 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα

Την προηγούμενη Παρασκευή η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα διάταγμα για την διάσωση της Monte dei Paschi, αφότου η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δεν κατόρθωσε να κερδίσει την υποστήριξη των επενδυτών για την αναγκαία ΑΜΚ 5 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι είχε επισήμως ζητήσει από την ΕΚΤ την προηγούμενη Παρασκευή να της επιτραπεί η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση κρατική παρέμβαση δηλαδή ώστε να παραμείνει φερέγγυα.

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να σημαίνει ένα χαμηλό bail-in των επενδυτών αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες.

Η ΕΚΤ δήλωσε πως είχε υπολογίσει το κεφάλαιο που πίστευε πως χρειαζόταν η τράπεζα στη βάση του ελλείμματος που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests νωρίτερα φέτος.

Η τράπεζα ήταν φερέγγυα με βάση τα stress tests αλλά πρόσθεσε πως η θέση ρευστότητας της τράπεζας είχε επιδεινωθεί ραγδαία στο διάστημα του τέλους Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου.

Xθες ο Γενς Βάιντμαν o πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (της Bundesbank) συνέστησε προσοχή στους χειρισμούς σχετικά με τη διάσωση της τράπεζας ώστε να αποφευχθεί διάχυση της κρίσης.

Ομολογεί δηλαδή ότι η Ιταλία αποτελεί απειλή για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα το οποίο όπως αποδεικνύεται έχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και μέχρι τώρα κρύβονταν πίσω από προβλήματα χωρών όπως η Ελλάδα.











ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...