ATHENS

Το Βερολίνο συμφωνεί σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ! Τι αποκαλύπτει έγγραφο του ESM !


Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποκαλύπτει σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060 με τησύμφωνη γνώμη του Β.Σόιμπλε.

Φυσικά μια τέτοια ελάφρυνση είναι πάρα πολύ μικρή για να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα που είναι να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτελέσει κίνητρο για τους ξένους ιδιώτες επενδυτές.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος. 

Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. 

Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η πρόταση για μείωση του χρέους

Τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά 21,8%, το 2060 προβλέπουν προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα παρουσιασθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα επικαλείται εξασέλιδο έγγραφο του ESM, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, που περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο του ESM περιγράφει μέτρα τα οποία θα μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως η επέκταση της χρονικής διάρκειας και το «κλείδωμα» του επιτοκίου ορισμένων δανείων, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν από τώρα έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018.

«Αυτό είναι έγγραφο εργασίας, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται μετά την εντολή που δόθηκε στον ESM (από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 25 Μαΐου να επεξεργασθεί για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ένα πρώτο σύνολο μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ESM. 

O ίδιος σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναμένουν ότι οι προτάσεις θα εγκριθούν από το Eurogroup, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρία σύνολα βραχυπρόθεσμων μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται το κλείδωμα του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για ορισμένα τρέχοντα και μελλοντικά δάνεια. 

Για την κατηγορία αυτή προβλέπονται μέτρα, όπως η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενο επιτόκιο που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους) με ομόλογα σταθερού επιτοκίου και η χρήση ανταλλαγών (swaps) επιτοκίων για τη σταθεροποίηση των πληρωμών της Ελλάδας για ορισμένα δάνεια του ESM. 

Περιλαμβάνουν, επίσης, τη χορήγηση ορισμένων μελλοντικών χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα με δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Άλλα μέτρα, που αναφέρονται στο έγγραφο, αφορούν στην επέκταση της διάρκειας ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3 έτη. Ένα άλλο μέτρο προβλέπει την άρση μίας επιβάρυνσης επιτοκίου που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, που σχετίζονται με παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. 

Η κατάργηση της επιβάρυνσης από το 2018 θα εξετασθεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το έγγραφο του ESM εφιστά την προσοχή ότι η τελική επίδραση των μέτρων αυτών στην ελάφρυνση του χρέους, που έχει υπολογισθεί σε 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, θα εξαρτηθεί τελικά σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.
ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.