ATHENS

Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική επαναφορά του Grexit ! Τα σενάρια και οι επιδιώξεις Β.Σόιμπλε !


Και ξαφνικά, εκεί που η Ελλάδα παίρνει τα εύσημα για την εφαρμογή των όρων που συμφώνησε με το τρίτο μνημόνιο, τίθεται θέμα Grexit. 

Ή για να είμαστε ακριβέστεροι επανέρχεται το σενάριο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με ένα πρόγραμμα στήριξης της, όπως το γενναίο “κούρεμα” του χρέους. Και το ερώτημα είναι τι πραγματικά συμβαίνει.

Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί ξεκάθαρα, αλλά εν πολλοίς περικλείεται σε αυτό που ακούγεται ίσως μονότονα τα τελευταία χρόνια, όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Δηλαδή στη σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας ή ΕΕ, η χώρα μας και οι πολίτες είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι στις ισχυρές τους διαφωνίες όσον αφορά στο μοντέλο... διάσωσης.

Ένα μοντέλο που έχει αποτύχει παταγωδώς και όπου και αν εφαρμόστηκε, από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία γιατί βασίζεται στις ακραίες πολιτικές της λιτότητας και όχι σε αναπτυξιακές δράσεις. 

Το Βερολίνο ωστόσο έχει καταφέρει να βάλει όλους να δουλεύουν γι' αυτό και όταν δε ότι πάει να σκάσει η δική την οικονομία, δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων της Deutsche Bank τότε είναι αυτή που ίσως πει αντίο στο ευρώ. Είναι ένα σενάριο που παίζει.

Μέχρι τότε ωστόσο τι έχουμε; Το ΔΝΤ να δηλώνει πώς δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα διαφωνιών μεταξύ Ευρωπαίων-ΔΝΤ και να απορρίπτει κάθε συζήτηση για το χρέος εν' όψει μάλιστα των εκλογών στη Γερμανία και να προβάλει το παλαιότερο σχέδιο του για “ελεγχόμενο” Grexit.

Μην τρέφει κανείς της αυταπάτη ότι τα Γερμανικά ΜΜΕ που εδώ και περίπου δύο ημέρες αναφέρονται στο σενάριο “κούρεμα και Grexit” δεν έχουν λάβει γραμμή από τον Σόιμπλε. Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση είναι πλέον πολύ σοβαρή και δεν φαίνεται να σχετίζεται με το κλείσιμο της πρώτης ή το άνοιγμα της δεύτερης αξιολόγησης, αφού το πείραμα με την Ελλάδα έχει αποτύχει.

Ανάκαμψη και ανάπτυξη δεν έρχεται, ο φαύλος κύκλος των εισπρακτικών και των φορολογικών μέτρων καλά κρατεί και οι δυνατότητες των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί. Το θέμα αυτό απασχόλησε τους επικεφαλής των Θεσμών που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον το Σάββατο και συζήτησαν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Εκεί οι Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ και φέρονται να κατέληξαν πως είναι «μη ρεαλιστικό» το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016, ενώ δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κατάσταση περιπλέκεται για την ελληνική κυβέρνηση που θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις και να έρθουν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος πριν μπει το 2017, γιατί αν παραταθεί η αβεβαιότητα, δεν θα υπάρχει χρόνος για να έρθουν ξένες επενδύσεις, ούτε θα υπάρξει συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγώντας, εν τέλει, στην στασιμότητα της ελληνική οικονομία ή και σε ένα νέο μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt που, υπό τον τίτλο "κούρεμα χρέους και μετά αντίο!" διαβλέπει αδιέξοδο. Όπως γράφει «το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. 

Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση.

Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο». Και το άρθρο καταλήγει:

 «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».

Με τον -αισιόδοξο πάντως- τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» και η εφημερίδα Der Tagesspiegel επισημαίνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ η εφημερίδα Huffington Post αναφέρει πως «η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί αυτό που είναι: ένας τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα.

 Αυτό που δεν θέλει να πει (ο Β. Σόιμπλε) στους Γερμανούς: Σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης προς την Ελλάδα».

Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times σε άρθρο γνώμης τους, με τίτλο: «Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στην ελληνική ομάδα διάσωσης», υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ έχει δίκαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι «σε κάποιο χρονικό σημείο, η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πιθανόν να αποφασίσουν ότι θα προτιμούσαν να μην έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, εάν αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν μία μείωση της αξίας του χρέους».

Αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Αποβάλλοντας τον αγγελιοφόρο, επειδή το μήνυμα δεν αρέσει στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί μία συνετή πορεία δράσης».

Ένα ακόμη δημοσίευμα, από την επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η κατάσταση λοιπόν είναι και πάλι... μύλος και ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί και αν τελικώς το Grexit θα αποφευχθεί έστω και αν προηγουμένως έχει γίνει ένα “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.








ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.