Πακτωλός δανειοδοτήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πολιτικούς και ΜΜΕ από τις τράπεζες !


Συνολικά 432 εκατ. ευρώ έλαβαν ως δάνεια από μία μόνο τράπεζα ορισμένα από τα ελληνικά ΜΜΕ ενώ οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες συνολικά έδωσαν δάνεια ύψους 1,3 δισ ευρώ όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος, μετά από πολύωρη ακρόασή στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα.

Ως προς την δανειοδότηση των κομμάτων, τα δάνεια στην ΝΔ, φτάνουν τα 131 εκατ. ευρώ, και στο ΠΑΣΟΚ τα 108 εκατ. ευρώ αλλά αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι έχουν καταγγελθεί και έχουν ξεκινήσει ήδη οι νομικές διαδικασίες όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Γ.Πουλόπουλος.

Πάντως, ενώ των ΜΜΕ εξυπηρετούνται στην μεγάλη τους πλειοψηφία, αυτό δεν συμβαίνει με αυτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το δάνειο που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι είναι ύψους 300.000 ευρώ και έχει ήδη αποπληρωθεί στο ακέραιο, ενώ ένα μικρό δάνειο «λίζινγκ»-όπως το χαρακτήρισε- του ΚΚΕ, εξυπηρετείται κανονικά.

Σύμφωνα με ότι είπε ο Γ.Πουλόπουλος από τα 432 εκατ. ευρώ των δανειοδοτήσεων στα ΜΜΕ, υπάρχουν εξασφαλίσεις-εγγυήσεις για τα 306 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 71%, των δανείων και έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για τα 194 εκατ. ευρώ, ενώ το 47% των δανείων, ήτοι 202 εκατ. ευρώ, έχουν καταγγλεθεί.

Το ύψος των δανείων στα ΜΜΕ που είναι καταγγελμένα και ξεκίνησαν οι νομικές ενέργειες ενάντια στον πελάτη, είναι περίπου 202 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 76 εκατ. ευρώ δεν έχουν καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών.

Αναφέρει επίσης ότι σε 12 μεγάλους ομίλους ΜΜΕ έχουν δοθεί συνολικά 232 εκατομμύρια.

Ο Γ.Πουλόπουλος έδωσε αναλυτικά τα στοιχέια για όλα τα δανειοδοτούμενα ΜΜΕ:

Ο «Antenna» πήρε 67 εκατ. ευρώ, το «Πρώτο Θέμα» 36 εκατ. ευρώ, ο «Πήγασος» 32 εκατ. ευρώ η «Νέα Τηλεόραση» 32 εκατ. ευρώ, το «Star» 28 εκατ. ευρώ, ο ΔΟΛ 21 εκατ. ευρώ, το «MAD» 15 εκατ. ευρώ και η «Real» 6,5 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε όμως ότι τα δάνεια αυτών των ομίλων είναι ενήμερα.

Η κρισιμότερη ημέρα είναι σήμερα για το μέλλον της "Πήγασος". Ο Φώτης Μπόμπολας θα πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά κρίσιμο ραντεβού με τις τράπεζες που θα κρίνει το μέλλον της εταιρίας.

Συγκεκριμένα ο εκδότης στο σημερινό του ραντεβού θα προσπαθήσει να πείσει τις τράπεζες να του αναδιαρθρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να επανεκκινηθεί η εταιρία για να συνεχίσει να υφίσταται «Από την απάντηση των τραπεζών θα κριθεί και το μέλλον της ΠΗΓΑΣΟΣ»…

Με άλλα λόγια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η απάντηση για αναδιάρθρωση των δανείων είναι αρνητική, ο Φώτης Μπόμπολας έχει αποφασίσει οριστικά πλέον να ζητήσει την προστασία του άρθρου 99 και στην ουσία να κατεβάσει ρολά στην ιστορική εκδοτική επιχείρηση.

Η Alpha bank για την "Πήγασος"

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πήγασος αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντούνης στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Δανείων της Βουλής.

«Όταν δόθηκε το δάνειο στην Πήγασος, ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ κάτι που λάβαμε σοβαρά υπόψη… Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη».

Στο ζήτημα των εξασφαλίσεων επέμειναν αρκετοί βουλευτές και απάντησε ότι για τις Τράπεζες συνιστά συμπληρωματικό στοιχείο και πρόσθεσε ότι βασικό κριτήριό τους είναι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας την περίοδο που χορηγείται το δάνειο και οι υποχρεώσεις της.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, με ποιο κριτήριο δόθηκαν και χωρίς εξασφαλίσεις, δύο συνεχόμενα ομολογιακά δάνεια στην εταιρία «Τηλέτυπος», συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίαζε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της, ο κ. Πουλόπουλος απάντησε ότι σημαντικό κριτήριο για την έγκριση δανείου είναι οι χρηματοροές.

«Δεν είναι οι εξασφαλίσεις. Αυτές είναι επιπρόσθετο στοιχείο. Η πολιτική όλων των Τραπεζών, σε όλο τον κόσμο, είναι η αποπληρωμή να γίνεται από την χρηματοροή των επιχειρήσεων και όχι από τις εξασφαλίσεις», υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Ο “Τηλέτυπος” είχε κάνει σημαντικές αναπροσαρμογές κόστους λειτουργίας. Είχε γίνει αύξηση κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ. Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες της στιγμής και κάθε αίτημα ξεχωριστά».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Λάππα, σχετικά με τη δανειοδότηση του «Πρώτου Θέματος» και για το αν είναι «νόμιμο, ηθικό και σύνηθες» η Τράπεζα Πειραιώς να την εγκρίνει για να αγοράσουν τα ίδια πρόσωπα την εταιρεία τους, ο κ. Πουλόπουλος, αφού σημείωσε ότι η εταιρία έλαβε δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, πρόσθεσε:

«Τα δάνεια είναι ενήμερα, δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση, έχουμε λάβει εξασφαλίσεις και από μερίδια μετοχών και κεφαλαίων και από έσοδα και από προσωπικές εγγυήσεις και η χρηματοδότηση συνάδει με τα μεγέθη του ομίλου».

«Εκείνο το διάστημα που ζητήθηκαν τα δάνεια, η εταιρία είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, είχαν μειωθεί τα έξοδά της, είχε ήδη κάνει αύξηση κεφαλαίου 12 εκατ. ευρώ, υπήρχε η θετική οριακή κερδοφορία και με τα δεδομένα της εποχής, εξυπηρετούνταν», τόνισε ο κ. Πουλόπουλος.

Απαντώντας σχετικά με τον όμιλο «ΑΝΤ1», ο κ. Πουλόπουλος ανέφερε ότι «είναι από τις πιο καλές επιχειρήσεις και λειτουργεί με πολύ καλά κριτήρια και είναι ενήμερη».

Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Δένδια, κατά πόσον ασφαλείς θεωρούνταν οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων το 2009 και με ποιο κριτήριο χορηγήθηκαν, ο κ. Πουλόπουλος απάντησε ότι ο τρόπος αποπληρωμής τους ήταν από τις μελλοντικές χορηγήσεις.

«Η ΝΔ το διάστημα εκείνο είχε εκλεγεί με ένα ποσοστό της τάξεως του 33 % και το ΠΑΣΟΚ πήρε 44% περίπου. Δόθηκαν οι χρηματοδοτήσεις με βάση τις εξασφαλίσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεών τους μέχρι το 2015», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ένα μέρος των δανείων αυτών μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς από την ΑΤΕ, την οποία είχε εξαγοράσει.

«Δώσαμε με βάση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις του 2015. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μετά, το βάθος της κρίσης, η διάρκεια της ύφεσης, κανένας δεν μπορούσε να το εκτιμήσει το 2010. Μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 26%. Αυτό είχε συμβεί πριν 100 χρόνια στην Αμερική», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πουλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, είπε «ότι από το σύνολο των περίπου 25 δισ. ευρώ των δανείων σε όλους τους κλάδους, που είναι μη εξυπηρετούμενα, τα 278 εκατ. ευρώ αφορούν ΜΜΕ, και είναι της τάξεως του 0,7%.»

Χορηγήθηκαν, όπως είπε, συνολικά 62 δισ . ευρώ δάνεια σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε όλη την Ελλάδα και αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση είναι στο 40%, και αντιστοιχεί σε 24,7 δισ . ευρώ, ενώ ένα ποσοστό δανείων ύψους 13 δισ . ευρώ έχουν καταγγελθεί.

Ειδικότερα, τα 24,7 δισ ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 16,7 δισ ευρώ στεγαστικά και τα 3,4 δισ ευρώ καταναλωτικά

Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, αν συμφωνεί με αιτιάσεις περί αφελληνισμού των ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Πουλόπουλος απάντησε:

«Ακούγεται βαριά ως λέξη, οι μέτοχοι των Τραπεζών είναι τώρα διεθνοποιημένοι, έχει ενισχυθεί πολύ το θεσμικό πλαίσιο, έχουν μπει πιο ασφαλείς δικλείδες και παρακολουθούνται πλέον όλες οι δανειοδοτήσεις.»ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...