Καταρρέει το χρηματιστήριο της Ιταλίας υπό την πίεση της Γερμανίας για "κούρεμα" των ιταλικών καταθέσεων !


Το ιταλικο χρηματιστήριο καταρρέει και συμπαρασύρει μαζί του και το γερμανικό: Οι ιταλικές τράπεζες εμφάνισαν απώλειες από 2,5% έως και 12% και η Deusche Bank, η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα της ευρωζώνης είχε απώλειες στην μετοχή της 7%, με κάποιους αναλυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.

Και η Commerzbank έχασε 4% σήμερα!

Σύμφωνα με το Reuters απειλείται μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ αυτή η κρίση και η απειλή της Γερμανίας να κουρέψει τις ιταλικές καταθέσεις με διαδικασία bail in, θα στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση.

Τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια θεωρούν ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

Oι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (360 δισ. ευρώ) ενώ- για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αίσθηση αστάθειας- ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο PRONEWS Ιουλίου που κυκλοφορεί σε ολίκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτεται η έκταση και το... "απύθμενο βάθος" του ιταλικού χρέους, το οποίο μπορεί να διαλύσει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η πτώση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνά το 1,5%, ενώ των απωλειών ηγείται το ιταλικό χρηματιστήριο με τον FTSE MIB να σημειώνει βουτιά 2,26% ή 356,37 μονάδων στις 15.423,79 μονάδες.

Οι ιταλικές τράπεζες άλλωστε βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις καθώς διαθέτουν τον υψηλότερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη (360 δις. ευρώ), την ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τέσσερις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη Stoxx Europe 600 Banks κατάφεραν να τερματίσουν την σημερινή συνεδρίαση με κέρδη. Ανάμεσά τους, η ιταλική Monte dei Paschi η οποία πέτυχε άνοδο 17% στα 0,31 σεντς.

Η άνοδος ακολούθησε την απόφαση της ιταλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (Consob) να προχωρήσει σήμερα σε απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στις μετοχές της Banca Monte dei Paschi di Siena μετά την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών.

Στο μεταξύ, ιστορικές στιγμές βιώνουν πολλές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες που βλέπουν τις μετοχές τους να κατρακυλούν σε χαμηλά ρεκόρ λόγω του περιβάλλοντος αβεβαιότητας και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Η ελβετική Credit Suisse διολίσθησε σήμερα κατά 1,73%, με την μετοχή της να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από τια 10 ελβετικά φράγκα.

Σε χαμηλό ρεκόρ βρέθηκαν σήμερα και οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank μετά από πτώση 4% έκαστη. Μάλιστα, η Commerzbank βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7% ενδοσυνεδριακά.

Τα ταμπλό σχεδόν όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ, επικράτησε σήμερα το κόκκινο.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας υποχώρησε κατά 30% από τη στιγμή που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής στο 57% από την αρχή του έτους. Την Τρίτη, υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,44%, φτάνοντας περίπου σε χαμηλό τριετίας.

Η Γερμανία ζητεί να εφαρμοστεί bail in, δηλαδή "κούρεμα" καταθέσεων, αφού οι μέτοχοι είναι αδύνατον να βρουν 360 δισ. ευρώ, αλλά ο Μ.Ρέντσι ξέρει ότι αυτό θα είναι το τέλος του και μάλλον και το τέλος της ιταλικής συμμετοχής στην ΕΕ και αντέδρασε σφόδρα.

Σήμερα πάντως και με την προστασία που παρέχει η απόφαση των εποπτικών αρχών του ιταλικού χρηματιστηρίου να απαγορεύσουν το short selling για τις επόμενες ημέρες στα τραπεζικά χαρτιά, η μεν μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena ανακάμπτει κατά 9% (έχοντας βεβαίως κατακρημνιστεί κατά 75% όλο το προηγούμενο διάστημα) και έδωσε μιαν κάποια ανάσα και στις ευρωαγορές γενικότερα.

Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τραπεζικού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, μιλώντας στο Bloomberg, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπό λοιπη Ευρώπη και υποστήριξε, ότι "οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστούν", αφήνοντας με τη σειρά του ευθεία βολή προς την "περιοριστική γερμανική συνταγή".

"Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση", τόνισε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι "έχουμε θεσπίσει κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρήμα", οι οποίοι κανόνες όπως είπε "πρέπει να επαναξιολογηθούν σε μια αγορά που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί αν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια ανακοπή".


Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία.

Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in.

Την ίδια ώρα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο να συμβεί. Οι αγορές θα αντιδράσουν άσχημα σε μία αποχώρησή του, εκτιμά το Reuters.

Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών στις αγορές τόσο για τις ιταλικές τράπεζες, όσο και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το δημοψήφισμα του φθινοπώρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κινείται πάνω από την αντίστοιχη ισπανική και το spread μεταξύ των δύο χωρών να έχει διευρυνθεί σε νέο υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Στον αντίποδα σε νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών βρίσκεται το 10ετές γερμανικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 σήμερα 6 Ιουλίου, στο -0,19%. Τα αρνητικά επιτόκια βεβαίως είναι απόδειξη φόβου. Οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα που λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια από φόβο. Τα γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο λόγω του φόβου για την πορεία της ΕΕ μετά το Brexit και των προβλημάτων στις τράπεζες... και των προβλημάτων στις τράπεζες...









ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...