Έρχεται χαλάρωση των capital controls και ακολουθεί πλήρη άρση τους ! Τί είπε η Λ.Κατσέλη !


«Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ Ελλάδος (ΕΤΕ), σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, οι τρεις προϋποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη εκπληρωθεί, είναι οι εξής:

«Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα».

Δεύτερη προϋπόθεση, πρόσθεσε, «είναι η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Αυτή, όπως σημείωσε, «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Τρίτη και πιο σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα πάντα με τη Λούκα Κατσέλη, είναι «η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι «από τώρα μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών, θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης των συναλλαγών».

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επισήμανε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα», συμπληρώνοντας: «Από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».

Σε ό,τι αφορά στα δάνεια φυσικών προσώπων, η Λούκα Καστέλη σημείωσε ότι «οι τράπεζες ήδη από μόνες τους κάνουν γενναίες ρυθμίσεις, μέσω διαφόρων προϊόντων που προσφέρουν, προς όφελος των δανειοληπτών».

Σχετικά, δε, με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η Λούκα Κατσέλη είπε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς σε πολλά από αυτά εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκεί, χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων. 

Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος είχε τονίσει πως οι περιορισμοί στα capital control άρονται και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο».






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...