Λάβρος κατά των Βρυξελλών ο Α.Τσίπρας για το Brexit: «Εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα, εσείς φταίτε» !


Σφοδρή επίθεση στην Ευρώπη- «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα τη Γερμανία- έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο Brexit.

«Η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης.

Οι ευθύνες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που δημιούργησαν «μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες». Ακόμη, τόνισε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε μνεια στη «λιγότερη Ευρώπη» που θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, στα πλαίσια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «περισσότερη Ευρώπη» δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα σε μία «κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Για το Brexit, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ευθύνεται η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, ενώ όσον αφορά τον λαϊκισμό, εκτίμησε ότι αυτός τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Ε.Ε.

«Είμαστε εμείς που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης σ’ όλη την Ευρώπη, για να πάμε τα πράγματα αλλιώς» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως, στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν πρώτες ρότα»

Τέλος, εκτίμησε ότι «σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι, ήδη πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή της Ευρώπης». Ειδική μνεία έκανε και στις αυριανές εκλογές της Ισπανίας, στέλνοντας μήνυμα νίκης στο Podemos. «Μαζί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός ανέβηκε με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, επικαλούμενος για αυτό την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα, εκφράζοντας την κοινή εκτίμηση για την ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.








ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...