ATHENS

Στην Αθήνα Γιούνκερ και Ρέγκλινγκ: Τί σηματοδοτούν οι επισκέψεις τους για ανάπτυξη και χρέος !


Δύο επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν τουλάχιστον ισχυρό συμβολισμό για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία της Ελλάδας, αλλά και ουσία, πραγματοποιούνται σήμερα. Η πρώτη αφορά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η δεύτερη στον επικεφαλής του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Γιούνκερ κατά την διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει είναι πώς η Κομισιόν στηρίζει τη χώρα μας στην προσπάθεια υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και στο θέμα της ανάπτυξης (μην ξεχνάμε το πακέτο Γιούνκερ".

Σύμφωνα πηγές της Κομισιόν, η απόφαση για την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό και κύριος στόχος της είναι να μεταδοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα τηρήσει και αυτή τα συμφωνηθέντα της πρώτης αξιολόγησης.

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ο Πρόεδρος εμπλέκεται στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα και θα έχει μια σειρά επαφών, ώστε να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. Πλέον η έμφαση δίδεται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Το στίγμα της επίσκεψής του έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews: «Η ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς της Ελλάδα» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «έδωσε σκληρή μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και ότι από το καλοκαίρι του 2015 κανείς δεν μιλά στα σοβαρά για Grexit».

Σημείωσε ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των κινητοποιήσεων σε καμία χώρα του ευρώ, ωστόσο η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια, εξέφρασε δε την επιδοκιμασία του για τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δήλωσε «περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες του μετώπου, όπως η Ελλάδα, και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούμε». Σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας εκτίμησε ότι έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εξέφρασει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ.

Το επίσημο πρόγραμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρχίζει  με την συνάντησή του στις 11:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Γιούνκερ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ θα ζητήσει από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Την ίδια στιγμή, επίσης σημαντική θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει σε λίγες ώρες (στις 10:15 στο γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος) ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκεται η λύση για την μερική αναδιάρθρωση των δανειακών αναγκών της χώρας στα επόμενα χρόνια, κυρίως μετά το 2018, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κύριος Ρέγκλινγκ θα ανακοινώσει ότι δίδεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από τον ΕΜΣ την περασμένη Παρασκευή «ως αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης» να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ζητούμενο από πλευράς του κυρίου Ρέγκλινγκ είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο, αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση δεν αρκείται στην «επιταγή» των 7,5 δισ. που εγκρίθηκε πριν πέντε μέρες, αλλά κυρίως επιζητεί έναν οδικό χάρτη και ένα πλαίσιο αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κύριος Ρέγκλινγκ πάντως υποστηρίζει πώς, δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους η Ελλάδα, αλλά σημασία έχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους σε χαμηλές δόσεις που να μπορούν να πληρωθούν κάθε χρόνο, πώς με τις ελαφρύνσεις στις πληρωμές του χρέους, που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους το 2012 (χαμηλά επιτόκια, νέα δάνεια κλπ) η Ελλάδα πληρώνει 8 δισ. κάθε χρόνο λιγότερα, θα συνεχιστεί η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων και θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μάλιστα, στο εξασέλιδο κεφάλαιο της έκθεσης του ΕΜΣ για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, γινόταν αναφορά στην οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας με τη διακοπή του προγράμματος το 2015. Ο ίδιος ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και έκανε συστάσεις για «αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνιζε, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, η έκθεση ότι υποχρεώσεις πληρωμών είναι ελάχιστες μέχρι το 2023 ενώ στη συνέχεια, οι επιστροφές των δανείων απλώνονται για δεκαετίες.

Ο ΕΜΣ μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, όπως τόνιζε ο κύριος Ρέγκλινγκ, αφού κατέχουν σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους -ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 86 δισ. ευρώ, εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμαινε ακόμη ότι οι όροι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τους Ευρωπαίους εταίρους της (το 2015), σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «όρους καθαρής παρούσας αξίας» (ένας υπολογισμός που μεταφράζει τις μελλοντικές οικονομικές ροές σε σημερινά χρήματα).

«Αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα», τονίζει ο διευθυντής του ΕΜΣ.







ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.