Με βαρύ "φόρο αίματος" έκλεισε η συμφωνία για μείωση του χρέους στο Eurogroup ! Το 2060 θα πέσει κάτω από 100% !


Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και αφού οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει την έγκρισή του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης οι δανειστές αποδέχθηκαν στο σύνολό του το πακέτο των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση που σημαίνει ότι καταλήγουν σε συμφωνία.


Υπάρχει αναφορά και στο χρεός για το οποίο θα ξεινήσει η συζήτηση. Ένα χρέος που κατά τους δανειστές θα κατέβει κάτω από το 100% το 2060!

Η πρόταση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών αποτελούνταν από δύο μέρη.

Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.

Το δέυτερο μέρος αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης πρόοδού της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός.

Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς.




Τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το βασικό σενάριο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal και όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και το ύψος των επιτοκίων, έχουν καταρτισθεί τέσσερα σενάρια για το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το 62,6% (το αισιόδοξο) έως το 258,3% του ΑΕΠ το 2060.

Η ανάλυση αυτή της βιωσιμότητας του χρέους προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Με βάση όλα τα σενάρια, εκτός του αισιόδοξου, η ανάλυση υποδηλώνει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο διαμορφώθηκε στο 176,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, σημειώνει η WSJ. Τα αποτελέσματα «της ανάλυσης αυτής υποδηλώνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο δόθηκε σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί και θα αποτελούσε τη βάση για μία πρώτη συζήτηση σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ανάλυση βιωσιμότητας εξετάζει, επίσης, τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας – με βάση τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων – στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Οι πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, ώστε το χρέος της να μπορεί να χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Σύμφωνά, ωστόσο, με το έγγραφο, η Ελλάδα θα είχε ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έφθαναν έως το 62,8% του ΑΕΠ το 2060.

Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ανάγκες της αυτές θα κυμαίνονταν πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα αυξάνονταν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.

Τις προαπαιτούμενες δράσεις, που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και η υιοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού αναφέρονται λεπτομερώς στην ανακοίνωση του Eurogroup.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, μετά από την υιοθέτηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων μέτρων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση:

Ενα πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων ύψους έως 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου.

Ενας επιπλέον προληπτικός μηχανισμός, που θα νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσά τους μέτρα χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστούν αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις αποτυχίας επίτευξης ετήσιου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρα εσόδων, θα τεθούν σε ισχύ το ακόλουθο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει στον σωστό δρόμο ο προϋπολογισμός. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την επιστροφή των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, μέτρα θα ληφθούν για να ανοίξει απευθείας η αγορά για την πώληση και διαχείριση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια που εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επικείμενη υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία του συμφωνημένου ελληνικού ταμείου επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει την αρχική μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου θα οριστεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το ταμείο θα γίνει πλήρως λειτουργικό όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα χρέους με στόχο τη διασφάλιση ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και θα εξεταστούν μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόλις έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Το Eurogroup συμφωνεί στις ακόλουθες γενικές αρχές για τα πιθανά περαιτέρω μέτρα χρέους: 1) διευκόλυνση πρόσβασης στις αγορές, 2) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, 3) παροχή κινήτρων για την διαδικασία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά από το τέλος του προγράμματος, 4) ευελιξία για να συμπεριληφθεί η αβέβαιη ανάπτυξη του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Επίσης, το Eurogroup συμφωνεί στη δημιουργία ορόσημου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο υπό το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup προβλέπει μία προσέγγιση με αλληλουχία, σύμφωνα με την οποία ένα πακέτο μέτρων για το χρέος θα εισάγονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνημένου ορόσημου για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπόκεινται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του EFSF.

To Eurogroup θα εξετάσει:
Βραχυπρόθεσμα: τις δυνατότητες βελτιστοποίησης διαχείρισης χρέους του προγράμματος.
Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από το EuroWorking Group να εξερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερες περίοδοι ωρίμανσης και αποπληρωμής), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν είναι απαραίτητο, στο τέλος του προγράμματος του ESM, με τον όρο ότι θα έχει εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, όπως και μέτρα για τη χρήση των ισοδύναμων κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και το πρόγραμμα ασφάλειας αγορών.
Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup είναι έτοιμο, αν απαραίτητο, και με τον όρο συμμόρφωσης με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για περαιτέρω αξιολόγηση της ανάγκης για πιθανά περαιτέρω μέτρα χρέους, στο τέλος του προγράμματος, για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του πακέτου για τα μέτρα χρέους και να υποβάλει έκθεση στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή του πακέτου μέτρων, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τις διαβεβαιώσεις για επαρκή χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ανυπομονεί να λάβει γρήγορα το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρης λίστας των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως και της έκθεσης συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση.

Καλεί τις ελληνικές αρχές να κάνει άμεσα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, μέσω και της νομοθέτησης. Μετά από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και έπειτα από τις εθνικές διαδικασίες όπου είναι απαραίτητο, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...