Ηχηρό μήνυμα σε ΝΑΤΟ από την Ρωσία: Εκτοξεύσεις πυραύλων cruise Kalibr από το Στόλο της Κασπίας και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (φωτό, vid) !


Επίδειξη ισχύος έκανε η Ρωσία στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε ΝΑΤΟ-Τουρκία μετά τις τελευταίες προκλήσεις καθώς προχώρησε σε ευρείας έκτασης πολεμικά γυμνάσια με τον Στόλο της Κασπίας και το πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων κλάσης Yasen (project 885) K-560 Severodvinsk να προχωρούν σε εκτοξεύσεις πυραύλων cruise Kalibr.

Συνολικά είκοσι πολεμικά πλοίρα συμμετείχαν στις αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα και προχώρησαν σε εκτοξεύσεις cruise Κalibr ένα μικρό δείγμα μπορείτε να δείτε στα βίντεο παρακάτω.

"Η ναυτική ομάδα μάχης εξαπέλυσε πυραύλους σε προκαθορισμένους ναυτικούς στόχους. Προχωρήσαμε σε πολύπλοκα σενάρια μάχης, σε διάφορα σενάρια για αεράμυνα περιοχής και ναρκοθέτησης" όπως ανακοινώθηκε.

Συγκεκριμένα ομοβροντία πυραύλων cruise Kalibr εξαπέλυσαν τα πολεμμικά πλοία "Dagestan", "Grad Sviyazhsk", "Uglich", "Great Ustyug", "Volgodonsk" και Makhachkala".

Ταυτόχρονα το νεότερο πυρηνικό υποβρύχιο του Βόρειου Στόλου, το Severodvinsk, εξαπέλυσε πύραυλο cruise Kalibr στη θάλασσα του Μπάρεντς εναντίον στόχου στην προκαθορισμένη περιοχή του Arkhangelsk.

Πρόκειται για το τελειότερο σήμερα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο (SSN) στον κόσμο δίνοντας στο ρωσικό Ναυτικό ένα μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα ένα των ΗΠΑ στο υποθαλάσσιο θέατρο των επιχειρήσεων.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του υποθαλάσσιου αυτού «αρπακτικού», το οποίο μέχρι σήμερα παρέμενε και εξακολουθεί εν πολλοίς να παραμένει ένα από τα πιο απόρρητα σχέδια του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, είναι η δυνατότητα χρήσης του σκάφους για πολλαπλούς ρόλους, κάτι που δεν ισχύει για τα άλλα ρωσικά υποβρύχια, αλλά δεν υπάρχει ούτε στα ανάλογα Δυτικά.

Κατά το σχεδιασμό του “Yashen”, εγκαταλείφθηκε η ιδέα του «κτισίματος» του σκάφους με διπλό κύτος, που ήταν η χαρακτηριστική σχεδίαση όλων των ρωσικών υποβρυχίων εκείνη την εποχή. Ωστόσο, οι Ρώσοι ναυπηγοί-μηχανικοί δεν οδηγήθηκαν και στη λογική του μονού κύτους, που αποτελούσε το βασικό τύπο των αμερικανικών υποβρυχίων.

Διπλό περίβλημα, σημαίνει δύναμη και πλευστότητα, μονό κύτος, αθόρυβα σκάφη και διακριτικότητα στην κίνηση. Το “Yashen”, ήταν σχεδιαστικά στο ενδιάμεσο: Χτίστηκε με την λεγόμενη και ως αρχιτεκτονική του «ενάμιση κύτους», όταν ένα ελαφρύ περίβλημα «καλύπτει» μόνο ένα μέρος του δεύτερου, ανθεκτικότερου μεταλλικού κύτους του υποβρυχίου.

Το κύριο οπλικό σύστημα του υποβρυχίου είναι τα υπερηχητικά πυραυλικά βλήματα 3M55 “Onyks” (“Yakhont”) με εμβέλεια δράσης έως και 350 χιλιόμετρα. Μια καταιγίδα 24 τέτοιων βλημάτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και στα συγκροτήματα αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, παρ’ όλο που διαθέτουν ισχυρά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας

Στο “Yashen” υπάρχει χώρος και για τα σιλό των πυραύλων “Granat” του ρωσικού ανάλογου των αμερικανικών πυραύλων “Tomahawk” Οι ρωσικοί αυτοί πύραυλοι cruise έχουν εμβέλεια δράσης 3.000 χλμ. και όπως οι αμερικανικοί, μπορούν να εφοδιαστούν με πυρηνικές κεφαλές.

Η επιχειρησιακή, πάντως τακτική «γροθιά» του υποβρυχίου, είναι οι πύραυλοι 3M14 “Kalibr”. Τα ισχυρά οπλικά συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένο το υποβρύχιο, δίνουν στο σκάφος τη δυνατότητα να εκτελέσει μαζικά χτυπήματα ακριβείας και εναντίον στόχων εδάφους.

Το υποβρύχιο διαθέτει τορπίλες 3M54 για την προσβολή πλοίων επιφανείας και τορπίλες 91R για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς επίσης έχει δυνατότητα πόντισης ναρκών.



















ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...