Οι δανειστές αξιώνουν τον έλεγχο του υπερ-ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για να μοιράσουν τα ακίνητα «φιλέτα» όπως θέλουν !

Υπό αίρεση είναι το ποιος θα ελέγχει το υπερ-ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας στο οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Το να αναλάβουν οι δανειστές τη διαχείριση του παραμένει ανοιχτό ζήτημα και πηγές στην κυβέρνηση δεν το αποκλείουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς θα ελέγχουν αυτόματα και τα «φιλέτα» του Δημοσίου.

Ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι διατηρεί την ιδιοκτησία και το διαχείριση του νέου ταμείου και ότι το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου (το οποίο θα αποτελείται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους) δεν θα ασκεί διευθυντικό ρόλο και διοίκηση, η ίδια πηγή αποκάλυπτε ότι το συμβούλιο αυτό θα επιφορτιστεί να ορίσει το διευθυντήριο του νέου ταμείου αλλά και τα Δ.Σ. που θα αποτελούν την «ομπρέλα» διοίκησης του ταμείου.

Επιπλέον ασαφές παραμένει αν τελικά η ελληνική πλευρά θα αποφασίζει ποια περιουσιακά στοιχεία θα επιλέγονται προς πώληση η αξιοποίηση. Η ίδια πηγή έλεγε πως «αυτό που κερδίσαμε είναι πως θα υπάρχει και ελληνική παρουσία στην διαμόρφωση της στρατηγικής και της πολιτικής του ταμείου», αλλά τόνισε ότι με πλειοψηφία 4/5 το εποπτικό συμβούλιο θα μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη όποιου περιουσιακού στοιχείου κρίνει πως βρίσκεται εκτός του πλαισίου που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Εξηγούσε δε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βάζει τους στόχους αλλά την επεξεργασία στρατηγικής θα την κάνει το διοικητικό συμβούλιο του υπερ-ταμείου και το διευθυντήριο, με κάποια κριτήρια τα οποία ακόμα όμως είναι θολά και δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Με βάση αυτά, τα μέλη των Δ.Σ. και τα περιουσιακά στοιχεία του νέου ταμείου θα πρέπει να αποφασίζονται από κοινού με τους δανειστές, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα έχει αρμοδιότητα μόνο σε μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα εμπλέκεται σε επιμέρους θέματα όπως για παράδειγμα το αν θα ενταχθεί κάποιο ακίνητο κ.τ.λ.

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνιζε ότι το εποπτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και ότι θα είναι Έλληνας ο διευθύνων σύμβουλος, για την θέση του οποίου - αν και δεν συζητήθηκε την Τρίτη - ακούγεται το όνομα του νυν προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...