Σκληρή προειδοποίηση του Ιράν: "Η Σαουδική Αραβία θα πληρώσει για το έγκλημά της ! Δεν μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις με υποτελή κράτη του βασιλείου" !

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει "το έγκλημά της", την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι αυτή η διαφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις σχέσεις τους τη Δευτέρα (χθες) μετά την επίθεση διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Το Κουβέιτ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του στο Ιράν.

"Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα του αποκεφαλισμού ενός θρησκευτικού ηγέτη διακόπτοντας τις πολιτικές σχέσεις με το Ιράν", δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γένσεν στην Τεχεράνη.

"Πιστεύουμε πως η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλύονται προβλήματα μεταξύ χωρών", πρόσθεσε. "Οι περιφερειακές χώρες μπορούν να σώσουν την περιοχή από τρομοκρατικούς κινδύνους μέσω της ενότητας".

"Η διακοπή των σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τους υποτελείς της δεν έχει καμία επίπτωση στην ανάπτυξη του Ιράν", δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Νομπάχτ.

Αντίθετα, "η Σαουδική Αραβία θα υποφέρει από τη διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, ακόμη κι αν μια μεγάλη χώρα όπως το Τζιμπουτί την υποστηρίζει", ειρωνεύθηκε ο Νομπάχτ κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε και πάλι έντονα την εκτέλεση του σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ. "Καταδικάζουμε την απάνθρωπη, βάρβαρη και παρόμοια με εκείνες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) πράξη, που είναι η εκτέλεση του θρησκευτικού αξιωματούχου σεΐχη Νιμρ", είπε ο Νoμπάχτ.

Η Σαουδική Αραβία "θέλει να αντισταθμίσει τις αποτυχίες της στο Ιράκ, στη Συρία και (...) στην Υεμένη", πρόσθεσε.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...