Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ !

Συντονισμένες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον διαδικτυακό και ηλεκτρονικό εντοπισμό επιβατών...αεροπορικών εταιρειών, που μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα Perseuss, μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά την χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής

Στο πλαίσιο αυτό, εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών κατ’ εξακολούθηση και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 59χρονης υπεύθυνης ταξιδιωτικού γραφείου στην Αττική, 21χρονης ημεδαπής και 26χρονου αλλοδαπού

Το ύψος της οικονομικής απάτης από την παράνομη δραστηριότητα διερευνάται και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, έχει προχωρήσει σε συντονισμένες δράσεις για το συνεχή έλεγχο και τον εντοπισμό επιβατών, οι οποίοι μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, με προορισμό ανά την υφήλιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει συνεργασία, κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με τα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Η συγκεκριμένη δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT) και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των Παγκοσμίων Δράσεων για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, σε βάρος αεροπορικών εταιριών και ταξιδιωτικών γραφείων, όπου συμμετείχε ενεργά (Σχετ. δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από 02-07-2015 ).

Πιο αναλυτικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα από την επικοινωνία με εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς (αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας) και σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Αερολιμένων όλης της χώρας, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων σε 24ωρη βάση, με σκοπό τη θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e - commerce) και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων (εμπορία ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση, κ.ά.). Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση έχει υπαγορευθεί από την €POL / EC 3.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα του Perseuss (Παγκόσμια Κοινότητα Αεροπορικών Εταιρειών για την καταπολέμηση των απατών) μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά την χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής. Επιπρόσθετα, για τη διεξαγωγή κοινών ερευνών η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με Europol / Interpol / Ameripol .

Εξιχνίαση υπόθεσης διαδικτυακών απατών κατ’ εξακολούθηση στον τομέα των αερομεταφορών και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τριών ατόμων

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών στον τομέα των αερομεταφορών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 59 και 21 ετών, καθώς και ενός 26χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Γεωργίας, για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τα οποία, σε δεκάδες περιπτώσεις, έγινε απατηλή πώληση αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπ’ όψιν της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, για την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν.

Από την αστυνομική έρευνα, την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων που επακολούθησε, στο πλαίσιο της άρσης απόρρητου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών (3) ατόμων στην επίμαχη υπόθεση και προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας τους.

Πιο αναλυτικά, η 59χρονη, ως υπεύθυνη ταξιδιωτικού γραφείου, προέβαινε σε απατηλές πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς εισέπραττε από πελάτες το πλήρες χρηματικό αντίτιμο ενός εισιτηρίου, ενώ οι δύο (2) προαναφερόμενοι συνεργοί της, το ίδιο εισιτήριο το αγόραζαν διαδικτυακά, με τη χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών, χρεώνοντας τον πραγματικό κάτοχο εν αγνοία του.

Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν την (25-09-2015) εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, διενεργήσαν έρευνες στις οικίες και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό που σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητά τους.

Από τη μέχρι σήμερα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους σε τουλάχιστον τρεις (3) περιπτώσεις πώλησης εισιτηρίων, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής, ενώ διερευνώνται περισσότερες από εκατόν έντεκα (111) περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζονται ενδεχόμενες παραβάσεις φορολογικού ενδιαφέροντος (ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α. κ.τ.λ.).

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ παράλληλα ερευνάται η τυχόν συμμετοχή των εμπλεκομένων και σε άλλες παρόμοιες και συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:


Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e - mail στο: ccu @ cybercrimeunit . gov . gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα iOS - Android : CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...